Regeling voor ondernemers met hoog energieverbruik aangepast: dit betekent het voor jou

HR advies, Salarisadministratie

Geplaatst op 14 november 2022 09:06

Het kabinet heeft deze week de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangepast. Deze TEK-regeling zorgt voor een houvast voor mkb-ondernemers met intensief energieverbruik. Het percentage energie-intensiviteit waaraan een ondernemer moet voldoen gaat met de nieuwe regeling omlaag en de verbruiksdrempel is geschrapt. In dit artikel leggen we je uit wat de aangepaste TEK-regeling betekent voor horecaondernemers met een hoog energieverbruik.

Wat is de TEK-regeling?

Net als veel andere energie-intensieve bedrijven, worden ook horecazaken met een hoog energieverbruik flink geraakt door de stijgende prijzen. Speciaal voor deze ondernemingen heeft het kabinet de TEK-regeling in het leven geroepen.

De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie geldt nog voor november en december van dit jaar én voor heel 2023. Openstelling van de TEK kan duren tot het tweede kwartaal van 2023. Maar omdat een deel van de energie-intensieve bedrijven in het mkb nu al in de problemen zitten, is er in de tussentijd een coulanceregeling voor individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen.

Prijsplafond mkb

Voor energie-intensieve bedrijven in het mkb is een compensatie vastgesteld van 50 procent van de energiekostenstijging boven een bepaalde drempelprijs tot maximaal 160.000 euro. Het plan is om de hoogte van de energiekosten minimaal te laten overeenkomen met 7 procent van de omzet. In oktober ging het nog om 12,5 procent van de omzet.

Het kabinet wilde de energiebelasting eerst een variabel onderdeel van de berekening laten zijn, maar stelt nu vast dat dat niet terecht is. Daarom is het nu een vast onderdeel van de berekening waarmee de energie-intensiviteit in de TEK wordt bepaald. De doelgroep van de TEK verandert daarmee niet.

Verbruiksdrempel gas en elektriciteit geschrapt

Eerder hield minister Micky Adriaansens van Economische Zaken vast aan de verbruiksdrempel van 5.000 kubieke meter gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit, maar ze maakte vrijdag bekend deze drempel tóch te schrappen. Bedrijven die minder gas of stroom verbruiken dan de drempels die het kabinet had bedacht, kunnen nu toch aanspraak maken op de energiecompensatie. De TEK-doelgroep verandert met deze wijziging dus wél, in positieve zin. Hierdoor komen zeker 62.000 ondernemers in aanmerking voor de TEK-regeling in plaats van 41.000. Het gaat om bedrijven met maximaal 250 werknemers die ingeschreven staan in het Nederlands Handelregister.

Meer weten over de TEK-regeling? Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte-pagina’ ingericht. Mkb’ers die zich daar aanmelden krijgen informatie over de inrichting en openstelling van de TEK. Het Energieloket van de Kamer van Koophandel kan je voorzien van persoonlijk advies.

Terug
Regeling voor ondernemers met hoog energieverbruik aangepast: dit betekent het voor jou

Gerelateerde artikelen

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel

Horecapersoneel gaat vanaf 1 januari 2024 tussen de 8 tot 12 procent meer verdienen. Hierover hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt. Voor het eerst zijn er in de cao Horeca afspraken gemaakt over een stagevergoeding.

De cao Horeca gaat voor de duur van 1 jaar gelden, zodat er volgend jaar ook nog ruimte is voor onderhandelingen. Er staan afspraken in over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling, waardoor de koopkracht voor horecapersoneel verbetert. Tegelijkertijd is er rekening gehouden met de druk die op de marges in de horeca staan. Horecawerkgevers die onder druk van de stijgende leefkosten al een loonsverhoging hebben toegekend, kunnen dit laten verrekenen.

Lees artikel
Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer

Bij het opzetten van een horecaonderneming komt veel kijken. Niet alleen moet je je zaak inrichten, personeel aannemen en een menu opstellen, ook ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. De verplichte verzekeringen voor horecaondernemers hebben wij voor je op een rij gezet. Ook vind je hier een overzicht van niet-verplichte verzekeringen die je tegen veel hoge kosten kunnen behoeden. Ben je payroll-werkgever? Dan hebben we de belangrijke verzekeringen voor jou benadrukt.

Lees artikel
Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de horeca en contractcatering hebben samen met Pensioenfonds Horeca & Catering een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling. Deze gaat per 2025 in en vervangt de huidige regeling. Benieuwd wat er in de nieuwe pensioenregeling voor de horeca en catering staat? Wij lichten het toe.

Lees artikel