Wat betekent het prijsplafond voor energieverbruik voor horecaondernemers?

HR advies, Salarisadministratie

Geplaatst op 6 oktober 2022 10:47

Deze week heeft het kabinet de concrete plannen gepresenteerd voor het prijsplafond voor de energierekening. Dit prijsplafond is bedoeld voor alle kleinverbruikers, zoals huishoudens, zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Natuurlijk worden horecabedrijven ook hard geraakt door de sterk gestegen energiekosten. Speciaal voor energie-intensieve ondernemingen komt er een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling.

De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie geldt voor een deel van de kostenstijging dit jaar en voor heel 2023. Het kabinet moet nog vaststellen wat het percentage wordt, maar het komt erop neer dat de compensatie een percentage van de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen wordt, vermenigvuldigd met jouw energieverbruik, tot een vast te stellen maximum per onderneming.

Naar verwachting gaat de regeling officieel pas per 2023 in, maar omdat energie-intensieve bedrijven, zoals veel bedrijven in de horeca, nu al in acute problemen zitten is de inzet om vanaf november al andere maatregelen klaar te hebben om voor (horeca)ondernemers de bedrijfslasten te kunnen verlagen.

Prijsplafond huishoudens

Vanaf 1 januari 2023 geldt er ook een prijsplafond voor huishoudens. De plannen hiervoor zitten in een verder gevorderd stadium dan voor ondernemers. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit geldt straks een maximaal tarief van 0,40 cent per KWh, bij een maximaal verbruik van 2.900 KWh. Het prijsplafond moet huishoudens niet alleen stimuleren om energie te besparen, maar zorgt er natuurlijk ook voor dat de energierekeningen nog enigszins betaalbaar blijven. Omdat het prijsplafond pas volgend jaar ingaat, heeft het kabinet geregeld dat er in november en december een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening komt.

Door het instellen van het prijsplafond hebben huishoudens meer ruimte om te ademen, want het leven is natuurlijk al duur genoeg. Met het besteedbaar inkomen dat hierdoor en door de extra stijging van de minimumlonen per 2023 vrijkomt, is het de hoop dat mensen hun leven niet op pauze hoeven te zetten, en bijvoorbeeld naar de horeca kunnen blijven gaan.

Terug
Wat betekent het prijsplafond voor energieverbruik voor horecaondernemers?

Gerelateerde artikelen

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel

Horecapersoneel gaat vanaf 1 januari 2024 tussen de 8 tot 12 procent meer verdienen. Hierover hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt. Voor het eerst zijn er in de cao Horeca afspraken gemaakt over een stagevergoeding.

De cao Horeca gaat voor de duur van 1 jaar gelden, zodat er volgend jaar ook nog ruimte is voor onderhandelingen. Er staan afspraken in over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling, waardoor de koopkracht voor horecapersoneel verbetert. Tegelijkertijd is er rekening gehouden met de druk die op de marges in de horeca staan. Horecawerkgevers die onder druk van de stijgende leefkosten al een loonsverhoging hebben toegekend, kunnen dit laten verrekenen.

Lees artikel
Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer

Bij het opzetten van een horecaonderneming komt veel kijken. Niet alleen moet je je zaak inrichten, personeel aannemen en een menu opstellen, ook ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. De verplichte verzekeringen voor horecaondernemers hebben wij voor je op een rij gezet. Ook vind je hier een overzicht van niet-verplichte verzekeringen die je tegen veel hoge kosten kunnen behoeden. Ben je payroll-werkgever? Dan hebben we de belangrijke verzekeringen voor jou benadrukt.

Lees artikel
Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de horeca en contractcatering hebben samen met Pensioenfonds Horeca & Catering een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling. Deze gaat per 2025 in en vervangt de huidige regeling. Benieuwd wat er in de nieuwe pensioenregeling voor de horeca en catering staat? Wij lichten het toe.

Lees artikel