Wat betekent het prijsplafond voor energieverbruik voor horecaondernemers?

HR advies, Salarisadministratie

Geplaatst op 6 oktober 2022 10:47

Deze week heeft het kabinet de concrete plannen gepresenteerd voor het prijsplafond voor de energierekening. Dit prijsplafond is bedoeld voor alle kleinverbruikers, zoals huishoudens, zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Natuurlijk worden horecabedrijven ook hard geraakt door de sterk gestegen energiekosten. Speciaal voor energie-intensieve ondernemingen komt er een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling.

De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie geldt voor een deel van de kostenstijging dit jaar en voor heel 2023. Het kabinet moet nog vaststellen wat het percentage wordt, maar het komt erop neer dat de compensatie een percentage van de stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen wordt, vermenigvuldigd met jouw energieverbruik, tot een vast te stellen maximum per onderneming.

Naar verwachting gaat de regeling officieel pas per 2023 in, maar omdat energie-intensieve bedrijven, zoals veel bedrijven in de horeca, nu al in acute problemen zitten is de inzet om vanaf november al andere maatregelen klaar te hebben om voor (horeca)ondernemers de bedrijfslasten te kunnen verlagen.

Prijsplafond huishoudens

Vanaf 1 januari 2023 geldt er ook een prijsplafond voor huishoudens. De plannen hiervoor zitten in een verder gevorderd stadium dan voor ondernemers. Voor gas wordt het maximale tarief 1,45 euro per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit geldt straks een maximaal tarief van 0,40 cent per KWh, bij een maximaal verbruik van 2.900 KWh. Het prijsplafond moet huishoudens niet alleen stimuleren om energie te besparen, maar zorgt er natuurlijk ook voor dat de energierekeningen nog enigszins betaalbaar blijven. Omdat het prijsplafond pas volgend jaar ingaat, heeft het kabinet geregeld dat er in november en december een vaste korting van 190 euro per maand op de energierekening komt.

Door het instellen van het prijsplafond hebben huishoudens meer ruimte om te ademen, want het leven is natuurlijk al duur genoeg. Met het besteedbaar inkomen dat hierdoor en door de extra stijging van de minimumlonen per 2023 vrijkomt, is het de hoop dat mensen hun leven niet op pauze hoeven te zetten, en bijvoorbeeld naar de horeca kunnen blijven gaan.

Terug
Wat betekent het prijsplafond voor energieverbruik voor horecaondernemers?

Gerelateerde artikelen

Werkkostenregeling (WKR): zo kunnen horecaondernemers deze regeling gebruiken
HR advies, Salarisadministratie, Personeelsplanning

Werkkostenregeling (WKR): zo kunnen horecaondernemers deze regeling gebruiken

Horecawerkgevers kunnen via de werkkostenregeling (WKR) onbelaste vergoedingen aan werknemers uitkeren. Dit kunnen maaltijden bij overwerk zijn, maar ook reiskosten en ov-abonnementen. Ook kunnen werkgevers hiermee zaken te vergoeden waar werknemers ook in hun privésituatie baat bij hebben, zoals sportabonnementen en kerstpakketten. Hoe werkt de Werkkostenregeling precies en waar kun je deze als horecaondernemer voor gebruiken?

Lees artikel
Dit is hoe je het salaris van je horecapersoneel berekent
Payroll, HR advies, Salarisadministratie

Dit is hoe je het salaris van je horecapersoneel berekent

Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe functie-indeling en loonschaal in de horeca. Maar hoe weet je als werkgever waar je iemand inschaalt? Om dit te berekenen kijk je naar de functie: die is gekoppeld aan een loonschaal en functiegroep in de cao horeca. Ook kun je een stroomschema volgen om te beoordelen of iemand recht heeft op een loonsverhoging. Er zijn drie manieren om het salaris van personeel te berekenen en wij lichten ze toe.

Lees artikel
Wat kan de horecasector dit jaar verwachten? Dit zijn vier ING-prognoses
HR advies, Salarisadministratie, Personeelsplanning

Wat kan de horecasector dit jaar verwachten? Dit zijn vier ING-prognoses

In 2022 en 2023 kwamen er na corona eindelijk weer meer mensen naar de horeca, maar de verwachting is dat het aantal horecabezoeken dit jaar stagneert. De branche staat een mager jaar te wachten, stellen deskundigen van de ING Bank. Dit zijn de vier prognoses die de bank dit jaar voor de horeca doet.

Lees artikel