Kabinet verhoogt wettelijk minimumloon: dit zijn de gevolgen voor jou en je werknemers

Payroll, Salarisadministratie

Geplaatst op 27 september 2022 11:54

Een van de belangrijkste maatregelen die dit jaar op Prinsjesdag is gepresenteerd, is een extra stijging van het minimumloon in 2023. De laatste keer dat het kabinet een extra stijging van het minimumloon doorvoerde was in 1969. Goed nieuws voor jouw medewerkers dus. Want normaal gesproken gaat dit enkel tweemaal per jaar mee met de gemiddelde cao-lonen. Wat houdt de extra stijging in? En wat zijn de gevolgen voor werkgevers?

Op  januari 2023 stond er al een normale stijging (2,1 procent) van het minimumloon gepland. Het kabinet stelt nu meer geld beschikbaar voor een extra stijging van 8,05 procent om de koopkracht te verbeteren. In totaal stijgt dit loon dus met ruim 10 procent. Daarmee gaat het bruto minimumloon omhoog van 1756,20 euro naar ruim 1.934 euro.

Regeerakkoord Rutte IV

Zo’n extra stijging van 8,05 procent klinkt natuurlijk erg hoog, maar in het regeerakkoord was een deel daarvan al afgesproken. Er stond namelijk al een extra verhoging van 7,5 procent gepland, waar nu dus 0,55 procent is bijgekomen. Verschil met het regeerakkoord is dat de stijging niet in drie stappen wordt doorgevoerd, maar in één keer op 1 januari 2023.

Wat betekent de verhoging van het minimumloon voor jou als werkgever?

Uit berekeningen van adviesbureau Mercer blijkt dat de verhoging van het minimumloon met 10 procent werkgevers en de overheid minstens 11,2 miljard euro gaat kosten. Organisaties met een start- of instroomsalaris dat gelijk is aan het minimumloon moeten ook de schalen daarboven aanpassen, stelt Mercer. Voor lagere salarissen zal de verhoging rond de 10 procent zijn en naarmate de salarisniveaus hoger liggen, loopt dit percentage af naar 3 tot 4 procent.

Volgens het adviesbureau worden werkgevers er min of meer toe gedwongen, zelfs als het minimumloon bij hen helemaal niet aan de orde is of er beleidsmatig geen directe koppeling is tussen inflatie en loonsverhoging. “Doe je als werkgever niets, dan loop je het risico dat medewerkers uiteindelijk vertrekken.”

De verhoging van het minimumloon heeft ook gevolgen voor de premies die werkgevers betalen voor verzekeringen voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, en voor ziektewetuitkeringen. Werkgevers moeten ook voor werknemers die veel meer verdienen dan het minimumloon, meer premies betalen. Mogelijk gaat hen dat 3,8 miljard euro kosten. Het advies van Mercer aan jou is dan ook om de financiële risico’s snel in kaart te brengen. Anders komt het bedrijfsresultaat wellicht onder druk te staan.

Terug
Kabinet verhoogt wettelijk minimumloon: dit zijn de gevolgen voor jou en je werknemers

Gerelateerde artikelen

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel

Horecapersoneel gaat vanaf 1 januari 2024 tussen de 8 tot 12 procent meer verdienen. Hierover hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt. Voor het eerst zijn er in de cao Horeca afspraken gemaakt over een stagevergoeding.

De cao Horeca gaat voor de duur van 1 jaar gelden, zodat er volgend jaar ook nog ruimte is voor onderhandelingen. Er staan afspraken in over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling, waardoor de koopkracht voor horecapersoneel verbetert. Tegelijkertijd is er rekening gehouden met de druk die op de marges in de horeca staan. Horecawerkgevers die onder druk van de stijgende leefkosten al een loonsverhoging hebben toegekend, kunnen dit laten verrekenen.

Lees artikel
Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer

Bij het opzetten van een horecaonderneming komt veel kijken. Niet alleen moet je je zaak inrichten, personeel aannemen en een menu opstellen, ook ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. De verplichte verzekeringen voor horecaondernemers hebben wij voor je op een rij gezet. Ook vind je hier een overzicht van niet-verplichte verzekeringen die je tegen veel hoge kosten kunnen behoeden. Ben je payroll-werkgever? Dan hebben we de belangrijke verzekeringen voor jou benadrukt.

Lees artikel
Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de horeca en contractcatering hebben samen met Pensioenfonds Horeca & Catering een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling. Deze gaat per 2025 in en vervangt de huidige regeling. Benieuwd wat er in de nieuwe pensioenregeling voor de horeca en catering staat? Wij lichten het toe.

Lees artikel