Regeling voor ondernemers met hoog energieverbruik aangepast: dit betekent het voor jou

Leestijd: 2 minuten

Het kabinet heeft deze week de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangepast. Deze TEK-regeling zorgt voor een houvast voor mkb-ondernemers met intensief energieverbruik. Het percentage energie-intensiviteit waaraan een ondernemer moet voldoen gaat met de nieuwe regeling omlaag en de verbruiksdrempel is geschrapt. In dit artikel leggen we je uit wat de aangepaste TEK-regeling betekent voor horecaondernemers met een hoog energieverbruik.

Wat is de TEK-regeling?

Net als veel andere energie-intensieve bedrijven, worden ook horecazaken met een hoog energieverbruik flink geraakt door de stijgende prijzen. Speciaal voor deze ondernemingen heeft het kabinet de TEK-regeling in het leven geroepen.

De Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De compensatie geldt nog voor november en december van dit jaar én voor heel 2023. Openstelling van de TEK kan duren tot het tweede kwartaal van 2023. Maar omdat een deel van de energie-intensieve bedrijven in het mkb nu al in de problemen zitten, is er in de tussentijd een coulanceregeling voor individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen.

Prijsplafond mkb

Voor energie-intensieve bedrijven in het mkb is een compensatie vastgesteld van 50 procent van de energiekostenstijging boven een bepaalde drempelprijs tot maximaal 160.000 euro. Het plan is om de hoogte van de energiekosten minimaal te laten overeenkomen met 7 procent van de omzet. In oktober ging het nog om 12,5 procent van de omzet.

Het kabinet wilde de energiebelasting eerst een variabel onderdeel van de berekening laten zijn, maar stelt nu vast dat dat niet terecht is. Daarom is het nu een vast onderdeel van de berekening waarmee de energie-intensiviteit in de TEK wordt bepaald. De doelgroep van de TEK verandert daarmee niet.

Verbruiksdrempel gas en elektriciteit geschrapt

Eerder hield minister Micky Adriaansens van Economische Zaken vast aan de verbruiksdrempel van 5.000 kubieke meter gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit, maar ze maakte vrijdag bekend deze drempel tóch te schrappen. Bedrijven die minder gas of stroom verbruiken dan de drempels die het kabinet had bedacht, kunnen nu toch aanspraak maken op de energiecompensatie. De TEK-doelgroep verandert met deze wijziging dus wél, in positieve zin. Hierdoor komen zeker 62.000 ondernemers in aanmerking voor de TEK-regeling in plaats van 41.000. Het gaat om bedrijven met maximaal 250 werknemers die ingeschreven staan in het Nederlands Handelregister.

Meer weten over de TEK-regeling? Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er voor ondernemers een ‘houd me op de hoogte-pagina’ ingericht. Mkb’ers die zich daar aanmelden krijgen informatie over de inrichting en openstelling van de TEK. Het Energieloket van de Kamer van Koophandel kan je voorzien van persoonlijk advies.