Horecazaken betalen jaarlijks zogenoemde precariobelasting voor het gebruik van openbare grond van de gemeente, zodat ze daar hun terrassen kunnen plaatsen. De horeca noemt deze belasting dan ook terrasbelasting. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is hier een discussie over ontstaan, gezien de financiële problemen waar horecabedrijven mee kampen sinds het virus rondwaart. De gemeente Dordrecht heft om die reden dit jaar wederom geen terrasbelasting. Maar wat is terrasbelasting eigenlijk? Hoe wordt dat bepaald? En is er dit jaar ook afwijkend beleid voor jouw horecazaak?
Wat is precariobelasting?
Gemeenten heffen belasting voor het gebruik van openbare grond met belaste voorwerpen, zoals terrassen. Ook bouwmaterialen, zonneschermen en luifels vallen hieronder. Het gaat specifiek om belasting betalen voor het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven de openbare grond. Gemeenten mogen deze vorm van belasting zelf inrichten, wat betekent dat ze zelf de tarieven mogen bepalen en er zelfs voor kunnen kiezen om de precariobelasting níet te heffen. En dat is wat flink wat gemeenten deden in 2020, ten tijde van de uitbraak van de coronapandemie. Sindsdien is het ieder jaar afwachten wat iedere gemeente bepaalt, maar over het algemeen zijn er nog steeds afwijkende maatregelen.
Huur je de grond van de gemeente voor een terras? Dan hoef je daar geen precariobelasting voor te betalen.
Grote verschillen per stad
Uit onderzoek van Misset Horeca in 2019 blijkt dat er grote verschillen zitten tussen de hoogte van precariobelasting van gemeenten. Sinds 2017 heft de gemeente Den Haag bijvoorbeeld helemaal geen terrasbelasting meer. Ook in Arnhem en Lelystad hoeft dat tegenwoordig niet meer. Daartegenover staat Nijmegen met de hoogste tarieven van het land. Heb je een horecazaak in Nijmegen, dan betaalde je daar in 2019 315 euro per vierkante meter voor. Heb je als ondernemer 100 vierkante meter terras op de grond van de gemeente, dan betaal je daar op jaarbasis 30.000 euro voor. Ondernemers in Enschede en Den Bosch zijn iets goedkoper uit, met respectievelijk 5.940 euro en 9.115 euro voor 100 vierkante meter terras.
Waarom geen terrasbelasting?
Je hebt er de afgelopen jaren vast zelf mee te maken gehad: de tijdelijke afschaffing of verschuiving van terrasbelasting. Gemeenten besloten hiertoe in 2020 om horecaondernemers financieel zoveel mogelijk te ontzien. Sommige gemeenten schaften het af, anderen gaven uitstel van heffing. Dat laatste kwam gemeenten op veel kritiek te staan, omdat horecazaken destijds helemaal geen inkomsten meer hadden.
Inmiddels zijn we een paar jaar verder, maar veel restaurants, cafés en hotels hebben nog steeds financiële problemen door de afgelopen coronajaren. Tel daar de stijgende energie- en voedselprijzen bij op en het is duidelijk dat de financiële druk bij horecazaken nog lang niet voorbij is. De gemeente Dordrecht heeft daarom besloten om ook dit jaar geen terrasbelasting te heffen. Daardoor loopt de gemeente bijna 100.000 euro mis. Ook de gemeenten Overbetuwe, Eindhoven en andere gemeenten hebben ervoor gekozen wederom geen precariobelasting te heffen aan horecazaken. Hoe zit dat in jouw gemeente?