Wat is de invloed van de inflatie op de horecasector?

HR advies, Payroll

Geplaatst op 24 augustus 2022 11:19

Invloed van de inflatie op horecaondernemers

Natuurlijk heeft de inflatie ook invloed op jou als horecaondernemer, omdat je te maken krijgt met stijgende prijzen van bijvoorbeeld vlees, boter en kaas. Bepaalde producten die restaurants graag op de menukaart hebben, zoals ossenhaas, zijn tot wel 40 procent gestegen in prijs. Voor biermerken als Hertog-Jan en Jupiler legt de horeca 12 tot 14 procent meer neer.

De inflatie gaf ook verhuurders van panden de ruimte om de huur voor jou te verhogen. Op 1 juli 2022 ging de huur voor sommige horeca-uitbaters met wel 9,5 procent omhoog. Ondernemers hebben daarnaast natuurlijk ook nog te maken met de stijgende energieprijzen, net als de rest van het land. Sommige horecazaken betalen het dubbele en soms wel het driedubbele van wat ze voorheen betaalden voor energie.

Alle deze factoren samen zorgen ervoor dat je mogelijk anders naar de menukaart kijken. Soms moeten de hogere kosten worden doorberekend aan de consument en soms haal je het product van de kaart.

Invloed van de inflatie op de consument

Mensen die graag de horeca bezoeken, zullen dat dus merken in hun portemonnee. Hun biertje is duurder, maar ook hun ossenhaas en andere gerechten vallen duurder uit. Dat zorgt er mogelijk voor dat klanten minder vaak jouw zaak zullen bezoeken. Mede doordat ze natuurlijk thuis ook te maken hebben met stijgende prijzen, zoals die van boodschappen, gas en energie, huur en andere zaken. Tel dat bovenop de stijgende horecaprijzen en wie weet wat de horeca straks te wachten staat…

Kabinet wil loonsverhoging in strijd tegen koopkrachtcrisis

In de strijd tegen de koopkrachtcrisis heeft het kabinet ondernemers opgeroepen om de salarissen van hun personeel te verhogen. De horecasector zet vraagtekens bij de effectiviteit hiervan en vraagt zich tegelijkertijd af of de sector zich dat wel kan veroorloven. Er is de afgelopen coronajaren zoveel gebeurd in je sector, waardoor veel ondernemers nog steeds bezig zijn met het terugbetalen van leningen. Sommige horecabazen vragen zich af of het kabinet wel van deze wereld is bij het doen van deze uitspraken. Bovendien zou een adequate loonsverhoging betekenen dat iedere werknemer tot wel 1.000 euro per maand extra zou moeten krijgen om in het gestegen levensonderhoud te kunnen voorzien.

Terug
Wat is de invloed van de inflatie op de horecasector?

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de belangrijkste punten voor de horeca in de Miljoenennota
Salarisadministratie, Personeelsplanning, HR advies

Dit zijn de belangrijkste punten voor de horeca in de Miljoenennota

Deze week is de Miljoenennota op Prinsjesdag overhandigd aan de Tweede Kamer. In de begroting voor 2024 staan een aantal belangrijke kabinetsmaatregelen voor de horeca, zoals de accijnsverhoging op alcohol, mkb-winstvrijstelling en de hervormingen op de arbeidsmarkt. Dit zijn de meest interessante maatregelen waar horecaondernemers rekening mee kunnen houden.

Lees artikel
Zzp-constructies in de horeca verder onder druk na nieuwe uitspraak over schijnzelfstandigheid
Salarisadministratie, HR advies

Zzp-constructies in de horeca verder onder druk na nieuwe uitspraak over schijnzelfstandigheid

Onlangs is er weer een rechtszaak geweest over schijnzelfstandigheid. Ditmaal ging het over flexkrachten die in het verleden bij regionale omroepen werkten, maar door payrollbedrijf Tentoo tewerk werden gesteld als freelancer. Feitelijk was er echter sprake van een dienstverband. Een situatie die ook regelmatig in de horeca voorkomt.

Lees artikel
Register Sociale Hygiëne sinds 1 juli 2023 in handen van overheid: wat betekent dit voor jou?
Salarisadministratie, Personeelsplanning, HR advies

Register Sociale Hygiëne sinds 1 juli 2023 in handen van overheid: wat betekent dit voor jou?

Sinds 1 juli 2023 beheert de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) het Register Sociale Hygiëne. Iedereen met een door de Lcsh erkend diploma of certificaat kan zich hier registreren. Horecaondernemers die vóór 1 juli 2023 in het oude register van de onafhankelijke SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) stonden, moeten hun registratie herbevestigen om te worden opgenomen in het nieuwe register.

Lees artikel