Wat is de invloed van de inflatie op de horecasector?

Invloed van de inflatie op horecaondernemers

Natuurlijk heeft de inflatie ook invloed op jou als horecaondernemer, omdat je te maken krijgt met stijgende prijzen van bijvoorbeeld vlees, boter en kaas. Bepaalde producten die restaurants graag op de menukaart hebben, zoals ossenhaas, zijn tot wel 40 procent gestegen in prijs. Voor biermerken als Hertog-Jan en Jupiler legt de horeca 12 tot 14 procent meer neer.

De inflatie gaf ook verhuurders van panden de ruimte om de huur voor jou te verhogen. Op 1 juli 2022 ging de huur voor sommige horeca-uitbaters met wel 9,5 procent omhoog. Ondernemers hebben daarnaast natuurlijk ook nog te maken met de stijgende energieprijzen, net als de rest van het land. Sommige horecazaken betalen het dubbele en soms wel het driedubbele van wat ze voorheen betaalden voor energie.

Alle deze factoren samen zorgen ervoor dat je mogelijk anders naar de menukaart kijken. Soms moeten de hogere kosten worden doorberekend aan de consument en soms haal je het product van de kaart.

Invloed van de inflatie op de consument

Mensen die graag de horeca bezoeken, zullen dat dus merken in hun portemonnee. Hun biertje is duurder, maar ook hun ossenhaas en andere gerechten vallen duurder uit. Dat zorgt er mogelijk voor dat klanten minder vaak jouw zaak zullen bezoeken. Mede doordat ze natuurlijk thuis ook te maken hebben met stijgende prijzen, zoals die van boodschappen, gas en energie, huur en andere zaken. Tel dat bovenop de stijgende horecaprijzen en wie weet wat de horeca straks te wachten staat…

Kabinet wil loonsverhoging in strijd tegen koopkrachtcrisis

In de strijd tegen de koopkrachtcrisis heeft het kabinet ondernemers opgeroepen om de salarissen van hun personeel te verhogen. De horecasector zet vraagtekens bij de effectiviteit hiervan en vraagt zich tegelijkertijd af of de sector zich dat wel kan veroorloven. Er is de afgelopen coronajaren zoveel gebeurd in je sector, waardoor veel ondernemers nog steeds bezig zijn met het terugbetalen van leningen. Sommige horecabazen vragen zich af of het kabinet wel van deze wereld is bij het doen van deze uitspraken. Bovendien zou een adequate loonsverhoging betekenen dat iedere werknemer tot wel 1.000 euro per maand extra zou moeten krijgen om in het gestegen levensonderhoud te kunnen voorzien.