Wegwijs in CAO-land bij payroll

Payroll, Salarisadministratie

Geplaatst op 1 juli 2022 15:41

Mooi, zul je denken, dat is goed geregeld! Maar hoe zit dat nu als jouw medewerkers niet bij jou op de loonlijst staan maar bij een payrollbedrijf?

Vallen deze medewerkers dan onder een andere CAO? Bijvoorbeeld de CAO van de uitzendbranche? En hoe zit het wanneer je én personeel op de loonlijst hebt, én personeel via een payrollbedrijf? Verschillen dan de arbeidsvoorwaarden? En valt de ene medewerker wel onder de CAO en de andere niet?

Het antwoord is simpel: nee.

Sinds de invoering per 1-1-2020 van de Wet Arbeidsmarkt in Balans, WAB, hebben medewerkers met een payroll-contract recht op dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als medewerkers die rechtstreeks op de loonlijst staan. En is bij payroll de CAO van de inlener/opdrachtgever (het bedrijf waar de payrollmedewerker werkt) leidend. Dus als jij horecaondernemer bent en de horeca CAO op jouw bedrijf van toepassing is, geldt deze CAO voor al jouw mensen. Ook als ze via een payrollconstructie bij jou werken.

Vóór de invoering van de WAB mochten payrollbedrijven nog gebruik maken van de CAO voor de uitzendbranche. En hadden vaste medewerkers vaak gunstigere arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld via een eigen CAO. Waar flexibele krachten geen aanspraak op konden maken. Die ongelijkheidskloof is met de invoering van de WAB gedicht.

Geen enkele reden dus om niet eens na te denken over payroll en het uitbesteden van je juridisch werkgeverschap. De voordelen zijn beslist de moeite waard. Praat eens met de experts van Mr. Einstein om te horen hoe zij je kunnen ontzorgen.

Terug
Wegwijs in CAO-land bij payroll

Gerelateerde artikelen

Dit moet je weten over de Tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werknemers
Payroll, HR advies, Personeelsplanning

Dit moet je weten over de Tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werknemers

Wil je als horecawerkgever werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en van buiten Zwitserland aannemen, dan heeft diegene een werkvergunning nodig. Dit kan een tewerkstellingsvergunning (TWV) zijn of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVVA). Hoe lang een werknemer in Nederland komt werken bepaalt welke van de twee werkvergunningen nodig is. In dit artikel leggen we uit voor wie de Tewerkstellingsvergunning is, welke voorwaarden aan toekenning verbonden zijn en hoeveel iemand met een TWV mag werken.

Lees artikel
Redden Millennials en Gen Z de horeca en wat heeft fast casual daarmee te maken?
HR advies, Personeelsplanning, Payroll

Redden Millennials en Gen Z de horeca en wat heeft fast casual daarmee te maken?

Aan iedere generatie lijken bepaalde levensgewoonten te zijn verbonden. Millennials zouden grote avocadoliefhebbers zijn die daardoor geen huis kunnen kopen en Boomers  (ofwel de babyboomgeneratie) hebben het vooroordeel tegen zich dat ze conservatieve opvattingen hebben. Generaties kunnen ook flinke invloed hebben op de horeca. Waar de generaties vóór de Millennials en Gen Z vaak thuis eten en het liefst zelf koken, lijken de zogenoemde gemaksgeneraties wellicht de redding voor de horeca. Ze eten vaker buiten de deur en bestellen graag eten. Wat kun je als horecaondernemer doen om deze ontwikkelingen bij te benen?

Lees artikel
Robotisering in de horeca: zijn robots de toekomst of alweer het verleden?
Salarisadministratie, Personeelsplanning, HR advies

Robotisering in de horeca: zijn robots de toekomst of alweer het verleden?

Sinds enkele jaren zien we robotisering in de horeca toenemen. Horecaondernemers voelen de noodzaak hiertoe vanwege de aanhoudende personeelstekorten in de sector. Robots zouden het werk van de bediening of in de keuken deels kunnen overnemen. Maar zijn robots wel echt de oplossing in een sector die zwaar tilt aan persoonlijke dienstverlening?

Lees artikel