Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?

HR advies, Personeelsplanning, Salarisadministratie

Geplaatst op 5 april 2023 10:06

Wil je jeugdigen van jonger dan 18 jaar aannemen voor een (bij)baantje in jouw horecazaak, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Jongeren van 14 jaar mogen bijvoorbeeld niet op dezelfde tijden werken of dezelfde werkzaamheden uitvoeren als jongeren van 16 jaar. Welke werkzaamheden mogen jongeren op welke leeftijd uitvoeren?

Tieners vanaf 13 jaar mogen geld verdienen, maar voor 13- en 14-jarigen gelden bijvoorbeeld andere regels dan werkende jongeren vanaf 15 jaar. De jongste beroepsgroep heeft namelijk andere type werkzaamheden die het mag uitvoeren en heeft ook andere werktijden.

Regels voor werken in de horeca 13- en 14-jarigen

Het is voor jongeren van 13 en 14 jaar niet toegestaan om te werken op schooldagen. Ook mogen zij op zondag geen bijbaantje hebben. Dat betekent dat ze alleen op zaterdag mogen werken (vakantie of geen vakantie) en tijdens schoolvakanties. Hun werkzaamheden in de horeca bestaan dan enkel uit ‘niet-industriële hulparbeid van lichte aard’. Dit zijn bijvoorbeeld taken als hulp bij het bedienen.

Ben je op zoek naar een jonge werknemer die afwast met een geautomatiseerde afwasmachine? Dan mag een 13- of 14-jarige dat niet doen. Dit is namelijk geïndustrialiseerde arbeid. Ook mag deze leeftijdsgroep niet met gevaarlijke stoffen zoals schoonmaakmiddelen werken. Werken in zaken waar alcohol wordt geserveerd of als maaltijdbezorger op de fiets of e-bike is ook niet toegestaan.

Het aantal rusturen per dag voor kinderen van 13 en 14 jaar staat op 14 uur per dag. Dat is inclusief de periode tussen 19.00 en 07.00 uur, tijdens school- én vakantieweken. Tijdens een schoolweek mogen ze maximaal 12 uur per week niet-cultureel werk doen en tijdens vakantieweken 35 uur per week.

Regels voor werken in de horeca voor 15-jarigen

Kinderen vanaf 15 jaar hebben te maken met flexibelere voorwaarden dan kinderen van 13 en 14 jaar. Zo mogen 15-jarigen wél op een zondag werken, maar alleen niet werken op zaterdag. Ze mogen dus niet het hele weekend betaalde arbeid verrichten. Op schooldagen mogen tieners van 15 jaar maximaal twee uur werk uitvoeren, met een maximum van 12 uur in een schoolweek. Per vakantieweek mogen ze 40 uur aan arbeid kwijt zijn. Dit is alleen toegestaan na 7.00 uur ’s ochtends en vóór 19.00 uur ’s avonds. Wil een 15-jarige bij jou in de zaak komen werken, dan is hiervoor wel expliciet toestemming nodig van de ouders of verzorgers.

Ook voor 15-jarigen geldt dat ze geen geïndustrialiseerde arbeid mogen uitvoeren. Wat mogen ze wel? Naast ondersteuning bij het bedienen, mogen ze de hoofdafwasser helpen met het wegzetten van de afwas of keukenpersoneel ondersteunen bij werkzaamheden, zoals met de hand afwassen. Heb je hulp nodig bij het opzetten van het terras, dan kun je hiervoor ook een 15-jarige inschakelen. Bediening in een lunchroom of koffiezaak is ook toegestaan.

Voor alle kinderen jonger dan 16 jaar geldt dat ze niet mogen werken in een ruimte waar alcohol wordt verkocht, geschonken of opgedronken. Er geldt alleen een uitzondering voor kinderen die voor hun horecaopleiding stagelopen.

Regels voor werken in de horeca voor 16- en 17-jarigen

Veel van de bovengenoemde voorwaarden gelden niet meer voor werknemers zodra ze 16 jaar worden. 16- en 17-jarigen mogen namelijk wel het hele weekend werken, tenzij ze naar school moeten op vrijdag of maandag. Deze groep werkende jongeren mag tot 23.00 uur werken en mag maximaal 45 uur per week arbeid verrichten (dat is inclusief schooltijd). Werknemers mogen vanaf hun 16e alcohol schenken in bijvoorbeeld een café of restaurant, mits een volwassen deskundige toezicht houdt. Ook mogen ze als commerciële maaltijdbezorger worden ingezet om eten te bezorgen met de fiets, e-bike of scooter.

Als je als horecaondernemer een minderjarige wilt aannemen, moet je vooraf dus goed kijken waar je een kind of jongere voor inzet. Vergeet vooral niet dat je hierbij aan strikte regels verbonden bent! Maar zodra je weet wie je waarvoor kunt inzetten, kan het vooral voor niet-industriële arbeid verlichting bieden in je zaak.

Terug
Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?

Gerelateerde artikelen

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel

Horecapersoneel gaat vanaf 1 januari 2024 tussen de 8 tot 12 procent meer verdienen. Hierover hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt. Voor het eerst zijn er in de cao Horeca afspraken gemaakt over een stagevergoeding.

De cao Horeca gaat voor de duur van 1 jaar gelden, zodat er volgend jaar ook nog ruimte is voor onderhandelingen. Er staan afspraken in over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling, waardoor de koopkracht voor horecapersoneel verbetert. Tegelijkertijd is er rekening gehouden met de druk die op de marges in de horeca staan. Horecawerkgevers die onder druk van de stijgende leefkosten al een loonsverhoging hebben toegekend, kunnen dit laten verrekenen.

Lees artikel
Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer

Bij het opzetten van een horecaonderneming komt veel kijken. Niet alleen moet je je zaak inrichten, personeel aannemen en een menu opstellen, ook ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. De verplichte verzekeringen voor horecaondernemers hebben wij voor je op een rij gezet. Ook vind je hier een overzicht van niet-verplichte verzekeringen die je tegen veel hoge kosten kunnen behoeden. Ben je payroll-werkgever? Dan hebben we de belangrijke verzekeringen voor jou benadrukt.

Lees artikel
Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de horeca en contractcatering hebben samen met Pensioenfonds Horeca & Catering een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling. Deze gaat per 2025 in en vervangt de huidige regeling. Benieuwd wat er in de nieuwe pensioenregeling voor de horeca en catering staat? Wij lichten het toe.

Lees artikel