Terrasbelasting horeca: hoe werkt dat precies?

HR advies, Salarisadministratie

Geplaatst op 8 september 2022 13:08

Horecazaken betalen jaarlijks zogenoemde precariobelasting voor het gebruik van openbare grond van de gemeente, zodat ze daar hun terrassen kunnen plaatsen. De horeca noemt deze belasting dan ook terrasbelasting. Sinds de uitbraak van de coronapandemie is hier een discussie over ontstaan, gezien de financiële problemen waar horecabedrijven mee kampen sinds het virus rondwaart. De gemeente Dordrecht heft om die reden dit jaar wederom geen terrasbelasting. Maar wat is terrasbelasting eigenlijk? Hoe wordt dat bepaald? En is er dit jaar ook afwijkend beleid voor jouw horecazaak?

Wat is precariobelasting?

Gemeenten heffen belasting voor het gebruik van openbare grond met belaste voorwerpen, zoals terrassen. Ook bouwmaterialen, zonneschermen en luifels vallen hieronder. Het gaat specifiek om belasting betalen voor het plaatsen van voorwerpen onder, op of boven de openbare grond. Gemeenten mogen deze vorm van belasting zelf inrichten, wat betekent dat ze zelf de tarieven mogen bepalen en er zelfs voor kunnen kiezen om de precariobelasting níet te heffen. En dat is wat flink wat gemeenten deden in 2020, ten tijde van de uitbraak van de coronapandemie. Sindsdien is het ieder jaar afwachten wat iedere gemeente bepaalt, maar over het algemeen zijn er nog steeds afwijkende maatregelen.

Huur je de grond van de gemeente voor een terras? Dan hoef je daar geen precariobelasting voor te betalen.

Grote verschillen per stad

Uit onderzoek van Misset Horeca in 2019 blijkt dat er grote verschillen zitten tussen de hoogte van precariobelasting van gemeenten. Sinds 2017 heft de gemeente Den Haag bijvoorbeeld helemaal geen terrasbelasting meer. Ook in Arnhem en Lelystad hoeft dat tegenwoordig niet meer. Daartegenover staat Nijmegen met de hoogste tarieven van het land. Heb je een horecazaak in Nijmegen, dan betaalde je daar in 2019 315 euro per vierkante meter voor. Heb je als ondernemer 100 vierkante meter terras op de grond van de gemeente, dan betaal je daar op jaarbasis 30.000 euro voor. Ondernemers in Enschede en Den Bosch zijn iets goedkoper uit, met respectievelijk 5.940 euro en 9.115 euro voor 100 vierkante meter terras.

Waarom geen terrasbelasting?

Je hebt er de afgelopen jaren vast zelf mee te maken gehad: de tijdelijke afschaffing of verschuiving van terrasbelasting. Gemeenten besloten hiertoe in 2020 om horecaondernemers financieel zoveel mogelijk te ontzien. Sommige gemeenten schaften het af, anderen gaven uitstel van heffing. Dat laatste kwam gemeenten op veel kritiek te staan, omdat horecazaken destijds helemaal geen inkomsten meer hadden.

Inmiddels zijn we een paar jaar verder, maar veel restaurants, cafés en hotels hebben nog steeds financiële problemen door de afgelopen coronajaren. Tel daar de stijgende energie- en voedselprijzen bij op en het is duidelijk dat de financiële druk bij horecazaken nog lang niet voorbij is. De gemeente Dordrecht heeft daarom besloten om ook dit jaar geen terrasbelasting te heffen. Daardoor loopt de gemeente bijna 100.000 euro mis. Ook de gemeenten Overbetuwe, Eindhoven en andere gemeenten hebben ervoor gekozen wederom geen precariobelasting te heffen aan horecazaken. Hoe zit dat in jouw gemeente?

Terug
Terrasbelasting horeca: hoe werkt dat precies?

Gerelateerde artikelen

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel

Horecapersoneel gaat vanaf 1 januari 2024 tussen de 8 tot 12 procent meer verdienen. Hierover hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt. Voor het eerst zijn er in de cao Horeca afspraken gemaakt over een stagevergoeding.

De cao Horeca gaat voor de duur van 1 jaar gelden, zodat er volgend jaar ook nog ruimte is voor onderhandelingen. Er staan afspraken in over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling, waardoor de koopkracht voor horecapersoneel verbetert. Tegelijkertijd is er rekening gehouden met de druk die op de marges in de horeca staan. Horecawerkgevers die onder druk van de stijgende leefkosten al een loonsverhoging hebben toegekend, kunnen dit laten verrekenen.

Lees artikel
Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer

Bij het opzetten van een horecaonderneming komt veel kijken. Niet alleen moet je je zaak inrichten, personeel aannemen en een menu opstellen, ook ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. De verplichte verzekeringen voor horecaondernemers hebben wij voor je op een rij gezet. Ook vind je hier een overzicht van niet-verplichte verzekeringen die je tegen veel hoge kosten kunnen behoeden. Ben je payroll-werkgever? Dan hebben we de belangrijke verzekeringen voor jou benadrukt.

Lees artikel
Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling
Payroll, Salarisadministratie, HR advies

Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling

Werkgevers- en werknemersorganisaties in de horeca en contractcatering hebben samen met Pensioenfonds Horeca & Catering een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling. Deze gaat per 2025 in en vervangt de huidige regeling. Benieuwd wat er in de nieuwe pensioenregeling voor de horeca en catering staat? Wij lichten het toe.

Lees artikel