Arbeidsmarkt anders ingericht: wat betekent dit voor de horeca?

HR advies, Payroll, Salarisadministratie

Geplaatst op 12 april 2023 08:51

De arbeidsmarkt ondergaat de komende jaren een aantal grote veranderingen. Zo gaan tijdelijke contracten op de schop, wordt het nulurencontract verboden en komt er voor zzp’ers een verplichte, betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering. De maatregelen zorgen voor meer zekerheid over het inkomen en rooster van werknemers en betere bescherming voor zelfstandigen. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat ondernemers meer wendbaarheid ervaren, waardoor goed werkgeverschap aantrekkelijker wordt. Wat betekenen deze veranderingen voor de horeca?

Nulurencontract horeca

Werkgevers in de horeca werken geregeld met een nulurencontract omdat het werk in de horeca niet altijd even voorspelbaar is. Een nulurencontract – een overeenkomst zonder vaste werkuren - garandeert voor de ondernemer enige flexibiliteit. Is je vaste afwasser bijvoorbeeld ziek, dan kun je zo een vervanger oproepen. Of is het mooi weer in het weekend, dan kan het zijn dat je plots extra personeel nodig hebt.

Oproepovereenkomsten, zoals het nulurencontract, worden in de toekomst vervangen door basiscontracten waarin een minimumaantal uren staan. In zo’n basiscontract is het dus niet meer toegestaan om geen werk dus geen loon te laten vastleggen. Overigens zijn scholieren en studenten uitzonderingen op de nieuwe regels. De huidige regels rond de nuluren en de oproepovereenkomsten blijven van toepassing voor studerende of schoolgaande jongeren.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft hier enige zorgen over. De vrees is dat de inzet van scholieren en studenten onnodig in uren wordt beperkt. Zij hebben te maken met schoolplicht en regels rond studiefinanciering, waardoor vaste werkuren en -tijden ernaast niet altijd even praktisch zijn.

Tijdelijke contracten horeca

De regels voor tijdelijke contracten worden strenger. Tijdelijk werk moet ook echt tijdelijk zijn. Na drie aaneengesloten tijdelijke contracten bij dezelfde werkgever, mag pas na vijf jaar een nieuw contract worden gegeven in plaats van na de huidige zes maanden. Hiermee komt straks een einde aan draaideurconstructies, waarbij werkenden gedurende lange tijd werken van tijdelijk contract naar tijdelijk contract. De huidige uitzonderingen voor jongeren en leerlingen die een BBL-opleiding volgen blijven bestaan.

Seizoenswerk horeca

Seizoenwerk komt geregeld voor in de horeca. Veel strandtenten zijn alleen in de zomer open en hebben enkel dan personeel nodig, maar ook horecazaken met grote terrassen of in de evenementen- en festivalsector kunnen een beroep doen op seizoenswerkers. De voorwaarden en regels voor seizoenscontracten blijven ongewijzigd. In de horeca-cao is het geregeld volgens de definitie uit de wet zoals die nu is, dus dat blijft ook zo.

Zzp’ers in de horeca

De nieuwe wetgeving regelt veel voor zelfstandig ondernemers, zoals een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar er is ook een belangrijk aandachtspunt voor werkgevers die veel met zzp’ers werken. Bij zelfstandig ondernemers die een uurtarief van minder dan 30 tot 35 euro betaald krijgen, is het uitgangspunt straks werknemerschap. Het is dan aan de werkgever om aan te tonen dat hij of zij echt een zzp’er heeft aangesteld om een opdracht uit te voeren. Dit heeft straks dus invloed op de zzp-constructies die onder meer in de horeca voorkomen.

Terug
Arbeidsmarkt anders ingericht: wat betekent dit voor de horeca?

Gerelateerde artikelen

Werkkostenregeling (WKR): zo kunnen horecaondernemers deze regeling gebruiken
HR advies, Salarisadministratie, Personeelsplanning

Werkkostenregeling (WKR): zo kunnen horecaondernemers deze regeling gebruiken

Horecawerkgevers kunnen via de werkkostenregeling (WKR) onbelaste vergoedingen aan werknemers uitkeren. Dit kunnen maaltijden bij overwerk zijn, maar ook reiskosten en ov-abonnementen. Ook kunnen werkgevers hiermee zaken te vergoeden waar werknemers ook in hun privésituatie baat bij hebben, zoals sportabonnementen en kerstpakketten. Hoe werkt de Werkkostenregeling precies en waar kun je deze als horecaondernemer voor gebruiken?

Lees artikel
Dit is hoe je het salaris van je horecapersoneel berekent
Payroll, HR advies, Salarisadministratie

Dit is hoe je het salaris van je horecapersoneel berekent

Sinds 1 januari 2024 is er een nieuwe functie-indeling en loonschaal in de horeca. Maar hoe weet je als werkgever waar je iemand inschaalt? Om dit te berekenen kijk je naar de functie: die is gekoppeld aan een loonschaal en functiegroep in de cao horeca. Ook kun je een stroomschema volgen om te beoordelen of iemand recht heeft op een loonsverhoging. Er zijn drie manieren om het salaris van personeel te berekenen en wij lichten ze toe.

Lees artikel
Wat kan de horecasector dit jaar verwachten? Dit zijn vier ING-prognoses
HR advies, Salarisadministratie, Personeelsplanning

Wat kan de horecasector dit jaar verwachten? Dit zijn vier ING-prognoses

In 2022 en 2023 kwamen er na corona eindelijk weer meer mensen naar de horeca, maar de verwachting is dat het aantal horecabezoeken dit jaar stagneert. De branche staat een mager jaar te wachten, stellen deskundigen van de ING Bank. Dit zijn de vier prognoses die de bank dit jaar voor de horeca doet.

Lees artikel