
Dit zijn de belangrijkste punten voor de horeca in de Miljoenennota
Deze week is de Miljoenennota op Prinsjesdag overhandigd aan de Tweede Kamer. In de begroting voor 2024 staan een aantal belangrijke kabinetsmaatregelen voor de horeca, zoals de accijnsverhoging op alcohol, mkb-winstvrijstelling en de hervormingen op de arbeidsmarkt. Dit zijn de meest interessante maatregelen waar horecaondernemers rekening mee kunnen houden.

Zzp-constructies in de horeca verder onder druk na nieuwe uitspraak over schijnzelfstandigheid
Onlangs is er weer een rechtszaak geweest over schijnzelfstandigheid. Ditmaal ging het over flexkrachten die in het verleden bij regionale omroepen werkten, maar door payrollbedrijf Tentoo tewerk werden gesteld als freelancer. Feitelijk was er echter sprake van een dienstverband. Een situatie die ook regelmatig in de horeca voorkomt.

Register Sociale Hygiëne sinds 1 juli 2023 in handen van overheid: wat betekent dit voor jou?
Sinds 1 juli 2023 beheert de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) het Register Sociale Hygiëne. Iedereen met een door de Lcsh erkend diploma of certificaat kan zich hier registreren. Horecaondernemers die vóór 1 juli 2023 in het oude register van de onafhankelijke SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) stonden, moeten hun registratie herbevestigen om te worden opgenomen in het nieuwe register.

Wat mogen horecaondernemers rekenen voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?
Sinds 1 juli mogen ondernemers geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Zij moeten dit doorberekenen aan klanten, bovenop de prijs van hun eten of drinken. Ondernemers mogen het bedrag zelf vaststellen, maar vanuit de overheid zijn er richtlijnen vastgesteld. Hoeveel mag je ongeveer rekenen voor een beker, maaltijd (met eventueel meerdere bakjes) of portieverpakkingen?

Dit is het verschil tussen een vakkracht en niet-vakkracht in cao-horeca
In de cao-horeca is er onderscheid tussen een vakkracht en niet-vakkracht. Het verschil zit hem in de ervaring en daarmee wellicht logischerwijs ook in het loon en de feestdagencompensatie. Maar wanneer is een horecawerknemer nu een echte vakkracht? En wanneer spreken we juist van een niet-vakkracht?

Dit moet je weten over de Tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werknemers
Wil je als horecawerkgever werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en van buiten Zwitserland aannemen, dan heeft diegene een werkvergunning nodig. Dit kan een tewerkstellingsvergunning (TWV) zijn of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVVA). Hoe lang een werknemer in Nederland komt werken bepaalt welke van de twee werkvergunningen nodig is. In dit artikel leggen we uit voor wie de Tewerkstellingsvergunning is, welke voorwaarden aan toekenning verbonden zijn en hoeveel iemand met een TWV mag werken.

Redden Millennials en Gen Z de horeca en wat heeft fast casual daarmee te maken?
Aan iedere generatie lijken bepaalde levensgewoonten te zijn verbonden. Millennials zouden grote avocadoliefhebbers zijn die daardoor geen huis kunnen kopen en Boomers (ofwel de babyboomgeneratie) hebben het vooroordeel tegen zich dat ze conservatieve opvattingen hebben. Generaties kunnen ook flinke invloed hebben op de horeca. Waar de generaties vóór de Millennials en Gen Z vaak thuis eten en het liefst zelf koken, lijken de zogenoemde gemaksgeneraties wellicht de redding voor de horeca. Ze eten vaker buiten de deur en bestellen graag eten. Wat kun je als horecaondernemer doen om deze ontwikkelingen bij te benen?

Robotisering in de horeca: zijn robots de toekomst of alweer het verleden?
Sinds enkele jaren zien we robotisering in de horeca toenemen. Horecaondernemers voelen de noodzaak hiertoe vanwege de aanhoudende personeelstekorten in de sector. Robots zouden het werk van de bediening of in de keuken deels kunnen overnemen. Maar zijn robots wel echt de oplossing in een sector die zwaar tilt aan persoonlijke dienstverlening?

Arbeidsmarkt anders ingericht: wat betekent dit voor de horeca?
De arbeidsmarkt ondergaat de komende jaren een aantal grote veranderingen. Zo gaan tijdelijke contracten op de schop, wordt het nulurencontract verboden en komt er voor zzp’ers een verplichte, betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering. De maatregelen zorgen voor meer zekerheid over het inkomen en rooster van werknemers en betere bescherming voor zelfstandigen. Tegelijkertijd is het de bedoeling dat ondernemers meer wendbaarheid ervaren, waardoor goed werkgeverschap aantrekkelijker wordt. Wat betekenen deze veranderingen voor de horeca?

Vanaf welke leeftijd mogen jongeren werken in de horeca?
Wil je jeugdigen van jonger dan 18 jaar aannemen voor een (bij)baantje in jouw horecazaak, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Jongeren van 14 jaar mogen bijvoorbeeld niet op dezelfde tijden werken of dezelfde werkzaamheden uitvoeren als jongeren van 16 jaar. Welke werkzaamheden mogen jongeren op welke leeftijd uitvoeren?

Dit zijn jouw verplichtingen als horecawerkgever volgens de Arbowet
Je hebt als werkgever in de horeca vast wel eens van de termen Arbowet, arbobeleid en bedrijfshulpverlening gehoord. Belangrijke termen die ervoor zorgen dat je voldoet aan de Arbowet. Want er zijn volgens deze wet namelijk een aantal verplichtingen waar je als werkgever aan moet voldoen. In dit artikel lichten we de vijf verplichtingen toe.

Hoe voldoe je als horecaondernemer aan de Arbowet?
Het is als werkgever in de horeca van groot belang om een goed beleid te voeren omtrent arbeidsomstandigheden. Dit is nodig om te voorkomen dat medewerkers zich op een onveilige of ongezonde werkvloer bevinden. In de horeca is het daarnaast belangrijk om zorg te dragen voor de veiligheid van gasten. Dit zijn zeven manieren waarop jij voor goede arbeidsomstandigheden in jouw bedrijf kunt zorgen.