
Nieuw cao-akkoord Horeca: 8 tot 12 procent meer loon voor horecapersoneel
Horecapersoneel gaat vanaf 1 januari 2024 tussen de 8 tot 12 procent meer verdienen. Hierover hebben Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen een onderhandelaarsakkoord bereikt. Voor het eerst zijn er in de cao Horeca afspraken gemaakt over een stagevergoeding.
De cao Horeca gaat voor de duur van 1 jaar gelden, zodat er volgend jaar ook nog ruimte is voor onderhandelingen. Er staan afspraken in over een nieuw loongebouw en loonontwikkeling, waardoor de koopkracht voor horecapersoneel verbetert. Tegelijkertijd is er rekening gehouden met de druk die op de marges in de horeca staan. Horecawerkgevers die onder druk van de stijgende leefkosten al een loonsverhoging hebben toegekend, kunnen dit laten verrekenen.

Deze verzekeringen moet je verplicht afsluiten als horecaondernemer
Bij het opzetten van een horecaonderneming komt veel kijken. Niet alleen moet je je zaak inrichten, personeel aannemen en een menu opstellen, ook ben je verplicht om een aantal verzekeringen af te sluiten. De verplichte verzekeringen voor horecaondernemers hebben wij voor je op een rij gezet. Ook vind je hier een overzicht van niet-verplichte verzekeringen die je tegen veel hoge kosten kunnen behoeden. Ben je payroll-werkgever? Dan hebben we de belangrijke verzekeringen voor jou benadrukt.

Horeca bereikt als één van de eerste sectoren akkoord over nieuwe pensioenregeling
Werkgevers- en werknemersorganisaties in de horeca en contractcatering hebben samen met Pensioenfonds Horeca & Catering een voorlopig akkoord bereikt over een nieuwe pensioenregeling. Deze gaat per 2025 in en vervangt de huidige regeling. Benieuwd wat er in de nieuwe pensioenregeling voor de horeca en catering staat? Wij lichten het toe.

Tweede Kamerverkiezingen 2023: dit staat er voor werkgevers op de verkiezingsprogramma’s
Op 22 november 2023 zijn er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen. Inmiddels hebben alle partijen hun programma’s bekendgemaakt en weten we dus ook wat werkgevers kunnen verwachten van deze partijen. Wij hebben alle relevante verkiezingspunten voor werkgevers pér partij op een rij gezet.

Wettelijk minimumloon per 1 januari 2024 met 3,75 procent omhoog
Het wettelijk minimumloon gaat vanaf 1 januari 2024 met 3,75 procent omhoog. Dit betekent dat medewerkers van 21 jaar en ouder dan een bedrag van 13,27 euro per uur ontvangen. Het referentiemaandloon bedrag vanaf dan 2.069,40 euro. Ook voert het kabinet in het nieuwe jaar een wet in voor het minimumuurloon.

Dit zijn de belangrijkste punten voor de horeca in de Miljoenennota
Deze week is de Miljoenennota op Prinsjesdag overhandigd aan de Tweede Kamer. In de begroting voor 2024 staan een aantal belangrijke kabinetsmaatregelen voor de horeca, zoals de accijnsverhoging op alcohol, mkb-winstvrijstelling en de hervormingen op de arbeidsmarkt. Dit zijn de meest interessante maatregelen waar horecaondernemers rekening mee kunnen houden.

Zzp-constructies in de horeca verder onder druk na nieuwe uitspraak over schijnzelfstandigheid
Onlangs is er weer een rechtszaak geweest over schijnzelfstandigheid. Ditmaal ging het over flexkrachten die in het verleden bij regionale omroepen werkten, maar door payrollbedrijf Tentoo tewerk werden gesteld als freelancer. Feitelijk was er echter sprake van een dienstverband. Een situatie die ook regelmatig in de horeca voorkomt.

Register Sociale Hygiëne sinds 1 juli 2023 in handen van overheid: wat betekent dit voor jou?
Sinds 1 juli 2023 beheert de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) het Register Sociale Hygiëne. Iedereen met een door de Lcsh erkend diploma of certificaat kan zich hier registreren. Horecaondernemers die vóór 1 juli 2023 in het oude register van de onafhankelijke SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) stonden, moeten hun registratie herbevestigen om te worden opgenomen in het nieuwe register.

Wat mogen horecaondernemers rekenen voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?
Sinds 1 juli mogen ondernemers geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Zij moeten dit doorberekenen aan klanten, bovenop de prijs van hun eten of drinken. Ondernemers mogen het bedrag zelf vaststellen, maar vanuit de overheid zijn er richtlijnen vastgesteld. Hoeveel mag je ongeveer rekenen voor een beker, maaltijd (met eventueel meerdere bakjes) of portieverpakkingen?

Dit is het verschil tussen een vakkracht en niet-vakkracht in cao-horeca
In de cao-horeca is er onderscheid tussen een vakkracht en niet-vakkracht. Het verschil zit hem in de ervaring en daarmee wellicht logischerwijs ook in het loon en de feestdagencompensatie. Maar wanneer is een horecawerknemer nu een echte vakkracht? En wanneer spreken we juist van een niet-vakkracht?

Dit moet je weten over de Tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werknemers
Wil je als horecawerkgever werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en van buiten Zwitserland aannemen, dan heeft diegene een werkvergunning nodig. Dit kan een tewerkstellingsvergunning (TWV) zijn of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVVA). Hoe lang een werknemer in Nederland komt werken bepaalt welke van de twee werkvergunningen nodig is. In dit artikel leggen we uit voor wie de Tewerkstellingsvergunning is, welke voorwaarden aan toekenning verbonden zijn en hoeveel iemand met een TWV mag werken.

Redden Millennials en Gen Z de horeca en wat heeft fast casual daarmee te maken?
Aan iedere generatie lijken bepaalde levensgewoonten te zijn verbonden. Millennials zouden grote avocadoliefhebbers zijn die daardoor geen huis kunnen kopen en Boomers (ofwel de babyboomgeneratie) hebben het vooroordeel tegen zich dat ze conservatieve opvattingen hebben. Generaties kunnen ook flinke invloed hebben op de horeca. Waar de generaties vóór de Millennials en Gen Z vaak thuis eten en het liefst zelf koken, lijken de zogenoemde gemaksgeneraties wellicht de redding voor de horeca. Ze eten vaker buiten de deur en bestellen graag eten. Wat kun je als horecaondernemer doen om deze ontwikkelingen bij te benen?