Stel, een werknemer in je horecazaak misdraagt zich zo erg dat je als werkgever geen andere keuze hebt dan hem meteen te ontslaan. In deze situatie spreken we van iemand op staande voet ontslaan.
Maar kan je zomaar iemand op staande voet ontslaan? Wat zijn de wettelijke regels hiervoor? En waar moet je als werkgever op letten? In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe ontslag op staande voet werkt in de horeca.
Hoe gaat ontslag op staande voet in zijn werk?
Je kan een contract per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat verstaan wij onder ontslag op staande voet. Ontslag op staande voet gaat als volgt in zijn werk:
- Doe altijd zorgvuldig onderzoek! Pas hoor en wederhoor toe voordat je overgaat tot ontslag op staande voet.
- Vertel direct wat de reden is voor het ontslag op staande voet, zodat er geen onduidelijkheid ontstaat over waarom de medewerker wordt ontslagen.
- Benieuwd naar redenen voor ontslag op staande voet? Lees hier ons artikel over de meest voorkomende redenen van ontslag op staande voet.
- Het ontslag moet onverwijld worden uitgevoerd. Dit betekent dat je wel mag overleggen met je jurist of mede-eigenaar over de ontslagbrief, maar dat dit snel (onverwijld) moet gebeuren. Als dit een week duurt, zal de rechter oordelen dat het ontslag niet onverwijld is gegeven, waardoor het ontslag op staande voet ongeldig kan worden.
Kan ontslag op staande voet worden teruggedraaid?
Ja. Ontslag op staande voet dat mondeling (stap 2) en schriftelijk (stap 3) is gecommuniceerd, mag worden ingetrokken. Bij ontslag op staande voet krijgt een werknemer met onmiddellijke ingang geen salaris meer en verliest hij het recht op uitkering. Wanneer het dienstverband met een vaststellingsovereenkomst wordt beëindigd, kan de werknemer een WW-uitkering aanvragen.
Hoe oordeelt de rechter?
Een medewerker die op staande voet wordt ontslagen kan dit onterecht vinden en zijn ontslag aanvechten. De rechter buigt zich dan over de kwestie.
Als er sprake is van een dringende reden voor ontslag worden alle omstandigheden van het geval en belangen tegen elkaar afgewogen. Ontslag op staande voet is een heftige ingreep met verstrekkende gevolgen voor beide partijen.
De rechter kijkt naar de aard en ernst van de dringende reden, de duur van de dienstbetrekking en de persoonlijke omstandigheden van de werknemer. Oordeelt de rechter dat het ontslag onterecht is, dan dient afhankelijk van wat de werknemer heeft gevorderd het dienstverband te worden voortgezet, of er kan een transitievergoeding en billijke vergoeding worden toegekend aan de werknemer.