Een nulurencontract in de horeca

Leestijd: 3 minuten

In de horeca is het geen geheim dat nulurencontracten populair zijn. Dit komt mede doordat een nulurencontract zorgt voor een grote mate van flexibiliteit en het mogelijk maakt om beter in te spelen op onverwachte drukte.

Maar wat moet je weten over een nulurencontract in de horeca? Mag je nog wel gebruikmaken van dit soort contracten? Wat staat er in de horeca CAO hierover? In deze blog gaan we hier dieper op in.

Wat is een nulurencontract?

Een nulurencontract is een type arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer alleen werkt wanneer hij of zij wordt opgeroepen. Er wordt geen vast aantal werkuren per week afgesproken, en de werknemer ontvangt alleen salaris voor de daadwerkelijk gewerkte uren. Dit type arbeidsovereenkomst wordt vaak gegeven aan oproepkrachten.

Opzegtermijn voor een 0-urencontract

Bij een nulurencontract in de horeca geldt een opzegtermijn van 4 dagen als je een tussentijdse opzegmogelijkheid in de arbeidsovereenkomst hebt opgenomen. Dit betekent dat zowel jij (werkgever) als de werknemer de overeenkomst met een opzegtermijn van 4 dagen kan beëindigen.

Ziekte en vakantie

Ziekteverzuim bij nulurencontract, doorbetalen of niet?

Dit is afhankelijk van het moment waarop de medewerker ziek wordt. Als een medewerker ingepland staat om te werken en ziek wordt, ontvangt hij of zij 70% van het loon (met uitzondering van de wachtdagen). Als de medewerker echter niet ingepland staat en ziek wordt, heeft hij of zij geen recht op doorbetaling.

Vakantie-uren bij een nulurencontract in de horeca

Voor vakantie uren heeft een werknemer met een nulurencontract recht op vakantie-uren. De opbouw van vakantie-uren bedraagt meestal 4% van het aantal gewerkte uren. Dit betekent dat voor elke gewerkte maand vakantie-uren worden opgebouwd.
Let op: Werknemers moeten hun vakantie-uren goed bijhouden, aangezien deze vervallen als ze niet binnen een bepaalde periode worden opgenomen.

Vakantietoeslag bij een nulurencontract in de horeca

Werknemers met een nulurencontract hebben ook recht op vakantietoeslag. Dit bedraagt meestal 8% van het bruto salaris en wordt vaak uitbetaald in mei of juni. Bij een nulurencontract kan de vakantietoeslag soms direct bij elke uitbetaling worden meegenomen. Dit moet je wel goed vastleggen in de arbeidsovereenkomst.

VoordelenNadelen
Je kunt personeel inplannen op basis van de actuele vraag, wat handig is met wisselende drukte. Hierdoor betaal je alleen voor daadwerkelijk gewerkte uren, wat je financiële ruimte vergrootJe moet rekening houden met wettelijke verplichtingen en de administratieve lasten die nulurencontracten met zich meebrengen
Met een korte opzegtermijn van 4 dagen kun je snel inspelen op veranderingen in je (horeca) bedrijfsvoering. Dit helpt je om onnodige kosten te vermijdenBij ziekte van personeel kan het lastig zijn om vervangers te vinden
Bouw eenvoudig een flexibele pool van personeel op, ideaal voor drukke seizoenen werk zonder langdurige verplichtingenDe verplichting om minimaal drie uur te betalen bij elke oproep kan je loonkosten verhogen

Belangrijke kenmerken

  • Een werknemer werkt alleen als jij hem of haar oproept. Je hebt dus zelf de regie over hoeveel je een werknemer laat werken. 
  • Je moet werknemers minimaal vier dagen van tevoren oproepen. Als de oproep binnen deze termijn wordt ingetrokken, heeft de werknemer recht op loon voor de uren die gepland waren.
  • Je betaalt alleen de uren die een werknemer werkt.
    • Let op: Elke werknemer heeft recht op minimaal drie uur loon bij elke oproep. Dit betekent dat als je een werknemer bijvoorbeeld slechts twee uur nodig hebt, je alsnog verplicht bent om hem of haar voor drie uur te betalen.
  • Het arbeidscontract kan zowel voor bepaalde tijd als onbepaalde tijd zijn.
  • Als een werknemer langer dan drie maanden regelmatig werkt, heeft de werknemer recht op loon voor het gemiddelde aantal uren dat hij of zij in de afgelopen drie maanden heeft gewerkt.
    • Let op: Een werknemer kan hier beroep doen op het rechtsvermoeden van de arbeidsomvang.
  • Na een jaar ben je verplicht de werknemer een contract aan te bieden voor het gemiddelde aantal uren dat hij of zij dat jaar heeft gewerkt. 

Is een 0 uren contract verboden?

Nee, momenteel is een 0 uren contract niet verboden in Nederland. Tijdens de eerste 26 weken van een arbeidsovereenkomst kun je een nulurencontract gebruiken. Na deze periode is dit alleen toegestaan als het in de CAO staat en de werkzaamheden sporadisch zijn.
Let op: Werkgeversorganisaties, vakbonden en politici hebben hier verschillende uitspraken over gedaan. Er zijn ook plannen geweest om nulurencontracten in de toekomst te verbieden. Het is dus goed om dit in de gaten te houden. Lees bijvoorbeeld het artikel op de website van Rijksoverheid.

Waarom kies je voor een nulurencontract?

Als horecaondernemer bieden nulurencontracten je flexibele planning en kostenbesparing. Je betaalt alleen voor gewerkte uren en kunt snel inspelen op veranderingen met een opzegtermijn van 4 dagen. Dit maakt het eenvoudiger om personeel te werven voor seizoensgebonden werk. Hoewel er administratieve lasten zijn, wegen de voordelen zeker op tegen de nadelen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *