Een oproepovereenkomst wordt aangegaan voor bepaalde of onbepaalde tijd. Het is een specifieke vorm van een tijdelijk of vast contract. Het verschil zit in de arbeidsomvang. Bij een oproepovereenkomst geldt dat de uren van de werknemer niet vaststaan. De werknemer wordt alleen ingezet als er werk voorhanden is.
Regels oproepcontract
De wet kent specifieke regels die gelden bij een oproepcontract (een nul-uren- of min-max-contract). Daarmee moet je als werkgever rekening houden. Zo dien je als werkgever de werknemer minimaal vier dagen, voordat hij aan de slag gaat met een dienst, op te roepen. In een cao kan het geregeld zijn dat deze oproeptermijn korter is. De minimale termijn voor het oproepen van de werknemer is in elk geval 24 uur voor de dienst. Als het niet in de cao is geregeld kun je nooit minder dan vier dagen voor de dienst de werknemer oproepen. Je bent dan verplicht de wet te volgen en je te houden aan de vier dagen termijn. Trek je de oproep binnen die termijn in of wijzig je het aantal uren van de dienst, dan ben je toch loon verschuldigd op basis van de oorspronkelijke oproep.
Maak afspraken met je oproepkracht
Daarnaast zal je vooraf moeten afspreken met de oproepkracht op welke dagen en binnen welke tijden de oproepkracht kan worden opgeroepen. Dit moet je ook vastleggen in de oproepovereenkomst. Alleen binnen de afgesproken dagen en tijden is de oproepkracht verplicht om te komen werken. Daarbuiten mag de oproepkracht weigeren te komen. Ten slotte dien je de oproepkracht elk jaar (12 maanden aaneengesloten) een aanbod te doen voor een vaste arbeidsomvang. Dit aanbod moet worden gebaseerd op het gemiddeld aantal gewerkte uren dat de oproepkracht in de afgelopen 12 maanden heeft gewerkt. Als de werknemer het aanbod accepteert, heeft hij recht op loon voor dat gemiddeld aantal uren.
Voordeel van een oproepcontract
Het voordeel van werken op basis van een oproepovereenkomst is dat er een grotere mate van flexibiliteit geldt voor zowel jou als werkgever als voor de werknemer. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor studenten of scholieren die naast hun studie een bijbaan willen hebben. Je betaalt ook (over het algemeen) alleen salaris over de tijd dat een oproepkracht daadwerkelijk heeft gewerkt.
Nadelen van een oproepcontract
Naast het feit dat ook hier de kosten wat hoger zijn voor je als werkgever en oproepkrachten minder gebonden zijn aan je bedrijf, geldt dus ook dat er specifieke regels in acht moeten worden genomen bij oproepkrachten. Dit kan ook als een nadeel worden gezien.
Waarom kies je voor een oproepcontract?
Een oproepovereenkomst kies je daarom alleen als ultieme flexibiliteit gewenst is in het aantal uren dat de werknemer werkt. Ook geldt dat de oproepkracht over het algemeen voor een kortere periode (maximaal een jaar) wordt ingezet. Als het voor de langere termijn is, kan beter gekozen worden voor een tijdelijk (of vast) contract met een vaste urenomvang per week (of per maand of kwartaal).