Wat is salarisadministratie?

Salarisadministratie

Geplaatst op 1 juli 2022 15:37

Salarisadministratie, waar hebben we het precies over? Bij salarisadministratie zijn twee partijen belangrijk: de medewerker en de belastingdienst. De medewerker wil graag het juiste bedrag op de afgesproken dag op zijn rekening krijgen. De belastingdienst verwacht dat het juiste bedrag aan loonheffingen wordt afgedragen.

Maar daarmee zijn we er nog (lang) niet. De medewerker verwacht een loonstrook en eenmaal per jaar een jaaropgave. Uiteraard moeten die kloppen tot meerdere cijfers achter de komma. Daarnaast moet je eventuele pensioen- en CAO-regels toepassen. En loonaangifte doen bij de belastingdienst.

De administratie moet verder voor elke medewerker up-to-date zijn en blijven. Een arbeidscontract, salarisafspraken, loonbelastingverklaring. Persoonsgegevens moeten geregistreerd en bijgehouden worden. Volgens de regels van de privacywetgeving uiteraard.

Krijg je elke maand een compliment als alles vlekkeloos verloopt? Zelden. Worden er echter foutjes gemaakt, dan heb je geheid de poppen aan het dansen.

Genoeg redenen dus om jezelf eens kritisch in de spiegel aan te kijken: “Ben ik horeca-expert of salarisadministrateur?” Wat kun je zelf en wat laat je beter over aan de experts? Wordt het misschien tijd om voor bepaalde onderdelen iemand in te huren?

Praat er eens over met Mr. Einstein. Wij ontzorgen je zodat jij horeca-expert kunt blijven!

Terug
Wat is salarisadministratie?

Gerelateerde artikelen

Dit moet je weten over de Tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werknemers
Payroll, HR advies, Personeelsplanning

Dit moet je weten over de Tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werknemers

Wil je als horecawerkgever werknemers van buiten de Europese Economische Ruimte (EER) en van buiten Zwitserland aannemen, dan heeft diegene een werkvergunning nodig. Dit kan een tewerkstellingsvergunning (TWV) zijn of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid (GVVVA). Hoe lang een werknemer in Nederland komt werken bepaalt welke van de twee werkvergunningen nodig is. In dit artikel leggen we uit voor wie de Tewerkstellingsvergunning is, welke voorwaarden aan toekenning verbonden zijn en hoeveel iemand met een TWV mag werken.

Lees artikel
Redden Millennials en Gen Z de horeca en wat heeft fast casual daarmee te maken?
HR advies, Personeelsplanning, Payroll

Redden Millennials en Gen Z de horeca en wat heeft fast casual daarmee te maken?

Aan iedere generatie lijken bepaalde levensgewoonten te zijn verbonden. Millennials zouden grote avocadoliefhebbers zijn die daardoor geen huis kunnen kopen en Boomers  (ofwel de babyboomgeneratie) hebben het vooroordeel tegen zich dat ze conservatieve opvattingen hebben. Generaties kunnen ook flinke invloed hebben op de horeca. Waar de generaties vóór de Millennials en Gen Z vaak thuis eten en het liefst zelf koken, lijken de zogenoemde gemaksgeneraties wellicht de redding voor de horeca. Ze eten vaker buiten de deur en bestellen graag eten. Wat kun je als horecaondernemer doen om deze ontwikkelingen bij te benen?

Lees artikel
Robotisering in de horeca: zijn robots de toekomst of alweer het verleden?
Salarisadministratie, Personeelsplanning, HR advies

Robotisering in de horeca: zijn robots de toekomst of alweer het verleden?

Sinds enkele jaren zien we robotisering in de horeca toenemen. Horecaondernemers voelen de noodzaak hiertoe vanwege de aanhoudende personeelstekorten in de sector. Robots zouden het werk van de bediening of in de keuken deels kunnen overnemen. Maar zijn robots wel echt de oplossing in een sector die zwaar tilt aan persoonlijke dienstverlening?

Lees artikel