Heb jij ziekteverzuim onder controle? Mr Einstein geeft vijf tips

Tip 1: Voorkomen is beter dan genezen. Wees alert op signalen. Conflicten tussen medewerkers, privéproblemen, klachten, werkstress kunnen leiden tot ziekmelden. Bespreek zaken in een vroeg stadium zodat je medewerkers happy blijven!

Tip 2: Positieve beloning. Belonen of straffen? Altijd lastig. Je kunt een drempel opwerpen voor medewerkers om zich ziek te melden – de eerste dag niet uitbetalen bijvoorbeeld. Je kunt het ook omdraaien. Geef een beloning als iemand zich een jaar niet heeft ziekgemeld. Een diner voor twee in jouw zaak?

Tip 3: Persoonlijk contact werkt het beste. Zorg dat de medewerker die zich ziekmeldt, met jou of jouw rechterhand moet bellen om dit door te geven. Zo kun je meteen persoonlijke interesse tonen en achterhalen wat er aan de hand is. Op een empathische manier natuurlijk.

Tip 4: Halfvol of halfleeg? Is iemand al een poosje ziek? Vaak wordt het lastiger om terug te keren naarmate het verzuim langer duurt. Kijk dan naar wat er wél mogelijk is gedurende de herstelperiode. Wacht niet totdat iemand weer volledig inzetbaar en belastbaar is. Zo geef je iemand de kans om weer te groeien naar zijn of haar oude niveau.

Tip 5: Schakel op tijd deskundigen in. Een bedrijfsarts of arbeidsdeskundige kan helpen om de kloof te dichten tussen de zieke medewerker en de belemmeringen voor het werk, en jou als ondernemer en de mogelijkheden voor (gedeeltelijke) werkhervatting. Dit is een vak apart!
En misschien de belangrijkste tip van allemaal: praat eens met de experts van Mr. Einstein hoe zij jou kunnen ondersteunen bij ziekteverzuim in je bedrijf. Zodat jij je kunt blijven focussen op de bedrijfsvoering en de band met je medewerkers.

Je hoeft tenslotte niet van álle markten thuis te zijn!