Horeca-cao 2025: wat verandert er?

Leestijd: 3 minuten

In de afgelopen periode hebben FNV Horeca en CNV onderhandeld over een nieuwe cao voor de horecasector. Sinds 11-11-2024 is ook de achterban van FNV Horeca akkoord met het onderhandelingsresultaat, daarmee is het KHN ook akkoord gegaan. Dit betekent dat de nieuwe horeca-cao definitief is.

Maar wat verandert er dan voor de horeca in 2025? Waar moet je als horecaondernemer rekening mee houden? In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen die in 2025 plaatsvinden.

Tijdsduur nieuw horeca-cao

Allereerst is het belangrijk om te weten dat de nieuwe horeca cao per 1 januari 2025 ingaat. Deze loopt tot en met 31 december 2026, dit is een looptijd van 24 maanden. Om deze reden is het aangeraden om je als horecaondernemer goed in te lezen en voor te bereiden op de veranderingen in de cao per 2025.

Hervorming functiegebouw en instellen beroepscommissie

In de horeca-cao van 2025 worden er belangrijke veranderingen doorgevoerd in de functie- en loonstructuur, met als doel het beloningssysteem eenvoudiger en eerlijker te maken. Hier volgt een overzicht van de nieuwe afspraken.

Nieuwe functie-indeling vanaf 1 januari 2025

Om functies en bijbehorende beloningen up-to-date te houden, zijn er per 1 januari 2025 nieuwe referentiefuncties geïntroduceerd:

  • Functies zijn geactualiseerd, wat kan leiden tot een nieuwe indeling. Als een medewerker op basis hiervan in een andere functiegroep terechtkomt, worden zij beschermd tegen een eventuele verlaging van hun functiegroep; zij behouden de hogere indeling.
  • Werknemers kunnen vanaf januari 2025 bezwaar maken tegen hun functiebeschrijving en -waardering. Deze commissie wordt beheerd door het Horeca Ontwikkel Platform.

Vernieuwd loongebouw voor vakkrachten

De nieuwe cao voorziet in aanpassingen aan de loontabel voor horecamedewerkers:

  • Vanaf 1 januari 2025 worden de functiegroepen I en II samengevoegd tot één functiegroep (I+II), waarbij het basisloon het wettelijk minimumloon (WML) is. Het eindloon van deze groep stijgt aanzienlijk, met een verhoging van 6,9% ten opzichte van het huidige eindloon van functiegroep I en 6,0% ten opzichte van functiegroep II.
  • De basislonen in functiegroepen III t/m V worden verhoogd met 5,3% tot 5,6%, afhankelijk van de functiegroep. Dit biedt medewerkers in deze groepen extra perspectief.
  • De leeftijd van de vakvolwassen vakkracht wordt verlaagd van 21 naar 20 jaar. Vanaf 20 jaar hebben medewerkers recht op het volledige basisloon van hun functiegroep. Voor 18- en 19-jarigen geldt respectievelijk 80% en 90% van het basisloon.

Flexibiliteit voor werkgevers

De cao biedt meer flexibiliteit in de beloning van medewerkers, hierdoor krijg je als werkgever de vrijheid om een eigen beloningsbeleid te voeren.

  • Je mag als horecaondernemer een eigen loontabel hanteren, mits deze voldoet aan de basis- en eindlonen uit de cao. Hogere lonen zijn toegestaan; lagere niet.
  • De cao-periodiekstappen zijn richtinggevend, maar niet verplicht. Werkgevers kunnen het feitelijke salaris van medewerkers afstemmen op hun eigen beloningsbeleid. De jaarlijkse periodieke verhoging van 2% blijft bestaan als prestatiebeloning, mits de werknemer voldoet aan de beoordelingscriteria.

Ongewijzigde loontabel voor niet-vakkrachten en BBL-studenten

De loontabel voor niet-vakkrachten en studenten in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) blijft, behalve bij loonaanpassingen, ongewijzigd.

Loonsverhogingen

In de nieuwe cao worden ook ontwikkelingen besproken over loonsverhogingen en stagevergoedingen. Lees hierover meer in ons artikel over de cao-horeca loonsverhoging.

Meer regie voor werknemers door een verbeterde Werk-privébalans

In de nieuwe horeca-cao van 2025 wordt er extra aandacht besteed aan een gezonde werk-privébalans voor medewerkers. Het werk in de horeca kan intensief zijn, zeker in periodes van drukte. Om te zorgen dat werknemers hier beter mee om kunnen gaan en zelf meer controle hebben over hun werktijden, zijn er afspraken gemaakt die de werk-privébalans ondersteunen.

Werknemers krijgen meer inspraak over hun overuren en meeruren. Zo kunnen ze een verzoek indienen om deze uren als vrije tijd op te nemen op een moment dat hen goed uitkomt. Dit verzoek moet wel minimaal drie weken van tevoren worden gedaan, zodat de werkgever dit kan meenemen in de planning. De werkgever kan het verzoek alleen afwijzen als er zwaarwegende redenen zijn, zoals bijvoorbeeld seizoensgebonden drukte.

Daarnaast zijn er grenzen gesteld aan het aantal meeruren voor parttimers, en bouwen werknemers voortaan ook vakantie-uren op over hun overwerk als dit in geld wordt uitbetaald. Deze afspraken maken het mogelijk voor medewerkers om een betere balans te houden tussen werk en privé, waardoor de horeca aantrekkelijk blijft als werkplek.

Wat zegt KHN zelf over het nieuwe horeca-cao?

KHN-voorzitter Marijke Vuik: “De nieuwe cao biedt werkgevers meer ruimte om hun eigen beloningsbeleid te bepalen, en dat is een positieve stap. Wel zien we dat de marges onder druk staan en dat werkgevers worden geconfronteerd met kostenstijgingen, die zij niet altijd door kunnen berekenen aan de gast. Tegelijkertijd blijven heldere afspraken van groot belang. “Ze scheppen duidelijkheid voor ondernemers en helpen ons als sector aantrekkelijk te blijven voor nieuwe medewerkers, iets waar we allemaal bij gebaat zijn.”

Dit artikel is gebaseerd op informatie afkomstig van het onderhandelingsresultaat Horeca-CAO 2025-2026 afkomstig van het FNV en CNV, vakbonden voor werknemers in de horeca en andere sectoren.