Register Sociale Hygiëne sinds 1 juli 2023 in handen van overheid: wat betekent dit voor jou?

HR advies, Personeelsplanning, Salarisadministratie

Geplaatst op 10 juli 2023 09:30

Sinds 1 juli 2023 beheert de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) het Register Sociale Hygiëne. Iedereen met een door de Lcsh erkend diploma of certificaat kan zich hier registreren. Horecaondernemers die vóór 1 juli 2023 in het oude register van de onafhankelijke SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) stonden, moeten hun registratie herbevestigen om te worden opgenomen in het nieuwe register.

In het SVH Register stonden voor 1 juli 2023 honderdduizenden mensen met een zogenaamd alcoholdiploma. Zonder kennis van sociale hygiëne krijg je namelijk geen alcoholvergunning. Gemeenten kunnen in het register controleren of bijvoorbeeld kroegeigenaren wel in het bezit zijn van zo’n diploma. Voorheen was in het inschrijven in het register gratis, maar mensen die zich vanaf 1 juli 2023 willen registreren moeten daar 92 euro voor betalen. Koninklijke Horeca Nederland en Horeca Stichting Nederland vrezen dat dit mensen tegenhoudt om hun alcoholdiploma te halen.

Register Sociale Hygiëne

Eigenaren en leidinggevenden van organisaties waar alcohol verkocht of geschonken wordt moeten een soort alcoholdiploma hebben. Officieel heet dit het diploma Sociale Hygiëne. Houders daarvan hebben kennis over en inzicht in de invloed van alcoholische dranken op het gedrag van mensen, de gevolgen van misbruik van alcohol en alcoholverslaving. Ook hebben ze kennis over de wet- en regelgeving rondom alcohol. Om in aanmerking te komen voor een alcoholvergunning is een diploma of certificaat noodzakelijk.

Sinds 1 juli 2023 beheert de Landelijke commissie sociale hygiëne het Register Sociale Hygiëne. Iedereen met een door Lcsh erkend diploma of certificaat kan zich hier tegen een betaling van 92 euro laten registreren. Wie voor 1 juli 2023 al geregistreerd stond kan zijn of haar registratie gelukkig gratis herbevestigen via deze link. Ruim 3.500 mensen deden dit al in het eerste weekend van het nieuwe register.

Benieuwd hoe het werkt? Je persoonsgegevens worden na inloggen met DigiD opgehaald uit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) en vergeleken met de gegevens uit het oude SVH-register. Komt deze info volledig overeen dan is er sprake van een automatische match en ben je direct opgenomen in het nieuwe register.

Terug
Register Sociale Hygiëne sinds 1 juli 2023 in handen van overheid: wat betekent dit voor jou?

Gerelateerde artikelen

Dit zijn de belangrijkste punten voor de horeca in de Miljoenennota
Salarisadministratie, Personeelsplanning, HR advies

Dit zijn de belangrijkste punten voor de horeca in de Miljoenennota

Deze week is de Miljoenennota op Prinsjesdag overhandigd aan de Tweede Kamer. In de begroting voor 2024 staan een aantal belangrijke kabinetsmaatregelen voor de horeca, zoals de accijnsverhoging op alcohol, mkb-winstvrijstelling en de hervormingen op de arbeidsmarkt. Dit zijn de meest interessante maatregelen waar horecaondernemers rekening mee kunnen houden.

Lees artikel
Zzp-constructies in de horeca verder onder druk na nieuwe uitspraak over schijnzelfstandigheid
Salarisadministratie, HR advies

Zzp-constructies in de horeca verder onder druk na nieuwe uitspraak over schijnzelfstandigheid

Onlangs is er weer een rechtszaak geweest over schijnzelfstandigheid. Ditmaal ging het over flexkrachten die in het verleden bij regionale omroepen werkten, maar door payrollbedrijf Tentoo tewerk werden gesteld als freelancer. Feitelijk was er echter sprake van een dienstverband. Een situatie die ook regelmatig in de horeca voorkomt.

Lees artikel
Wat mogen horecaondernemers rekenen voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?
Salarisadministratie, Personeelsplanning, HR advies

Wat mogen horecaondernemers rekenen voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Sinds 1 juli mogen ondernemers geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Zij moeten dit doorberekenen aan klanten, bovenop de prijs van hun eten of drinken. Ondernemers mogen het bedrag zelf vaststellen, maar vanuit de overheid zijn er richtlijnen vastgesteld. Hoeveel mag je ongeveer rekenen voor een beker, maaltijd (met eventueel meerdere bakjes) of portieverpakkingen?

Lees artikel