De afgelopen periode hebben FNV Horeca en CNV onderhandeld over een nieuwe cao voor de horecasector. Dit heeft geleid tot een onderhandelingsresultaat. Als beide achterbannen hiermee instemmen, wordt de nieuwe horeca-cao 2025-2026 officieel. Half november verwachten we hier duidelijkheid over.
Een belangrijk punt in deze nieuwe cao zijn de loonsverhogingen. In dit artikel leggen we uit wat deze loonsverhogingen betekenen.
Let op: Deze loonontwikkelingen gelden voor de werknemers die op het moment van de collectieve loonsverhoging 12 maanden of langer in dienst zijn.
Functiegroepen I en II: Basissalaris volgt het WML
Voor werknemers in de lagere functiegroepen (I en II) stijgen de salarissen op basis van de ontwikkeling van het wettelijk minimumloon (WML). Dit betekent dat het salaris van medewerkers in deze functiegroepen met 2,75% wordt verhoogd per 1 januari 2025. Deze verhoging geldt ook voor werknemers die al boven het eindloon zitten (bovenschalig).
Na januari 2025 volgen er verdere verhogingen in het wet minimumloon op:
- 1 juli 2025
- 1 januari 2026
- 1 juli 2026
De overheid bepaalt tegen die tijd het exacte percentage van de verhoging. Zodra dit bekend is, wordt het verwerkt in de loontabel.
Functiegroepen III tot XI: Geleidelijke verhogingen
Voor de hogere functiegroepen gelden andere regels:
- Per 1 januari 2025 een salarisverhoging van 2,5%
- Per 1 juli 2025 een extra verhoging van 1%
- Per 1 januari 2026 een verhoging van 2,5%
Let op: het salaris mag nooit onder het basisloon van de functiegroep vallen. Als een werknemer door de loonsverhoging lager uitkomt dan het nieuwe basisloon, wordt dit automatisch aangepast.
Reeds gemaakte afspraken in 2024
Heb je als werkgever in 2024 al een extra structurele loonsverhoging buiten de cao om toegekend? Dan kan deze worden verrekend met de cao-verhogingen van 2025, zowel voor januari als voor juli.
Hetzelfde geldt voor afspraken over een loonsverhoging in 2026. Deze kan worden verrekend met de cao-loonsverhoging die per 1 januari 2026 van kracht wordt.
Let op: verrekeningen mogen niet tot een negatief saldo leiden.
Ik heb mijn eigen loontabel, wat nu?
Voor horecaondernemers die een eigen loonstructuur hanteren, geldt dat zij het salaris van werknemers verhogen met de percentages uit de cao, afhankelijk van de functiegroep. Ook hier is verrekening mogelijk, zoals hierboven beschreven.
Met deze loonsverhogingen in zicht is het essentieel om als horecaondernemer tijdig je loonadministratie op orde te brengen en in gesprek te gaan met je werknemers over wat deze veranderingen voor hen betekenen. Zo blijf je als werkgever samen met je werknemers goed voorbereid op de veranderingen in 2025.
Stagevergoedingen
Het opleiden van stagiairs is belangrijk voor de horeca. Om de sector aantrekkelijk te houden zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt over de stagevergoeding. Deze nieuwe afspraken gaan in vanaf 1 januari 2025.
Stagiairs die een voltijdstage lopen (vijf dagen per week) in het kader van een HBO- of MBO-opleiding (beroepsopleidende leerweg, BOL) hebben vanaf 2025 recht op een minimale stagevergoeding van €400 bruto per maand. Dit is een verhoging ten opzichte van de huidige €350.
Wanneer een stagiair minder dan vijf dagen per week stage loopt, wordt de vergoeding berekend op basis van het aantal dagen. Hier is een overzicht van de nieuwe staffel:
- Eendaagse stageweek: €80 bruto p/m
- Tweedaagse stageweek: €160 bruto p/m
- Driedaagse stageweek: €240 bruto p/m
- Vierdaagse stageweek: €320 bruto p/m
- Vijfdaagse stageweek: €400 bruto p/m
Met deze aanpassing hopen sociale partners een stage aantrekkelijker te maken voor toekomstige medewerkers en werkgevers in de horeca te ondersteunen in het aantrekken van nieuw talent.
Dit artikel is gebaseerd op informatie afkomstig van het onderhandelingsresultaat horeca-cao 2025-2026 van het FNV en CNV, vakbonden voor werknemers in de horeca en andere sectoren.