6 redenen voor ontslag op staande voet in de horeca

Leestijd: 3 minuten

Stel je voor, een werknemer in de horeca wordt op staande voet ontslagen, of je bent als horecaondernemer genoodzaakt om een medewerker per direct te laten gaan. Ontslag op staande voet is een zware maatregel met verstrekkende gevolgen. Weten wat wel en niet kan en welke valkuilen er zijn, is daarom verstandig!

In deze blog kijken we specifiek naar herkenbare situaties voor de horeca. Wat kom je als horecaondernemer zoal tegen, en zijn al deze situaties reden om een werknemer op staande voet te ontslaan?

1. Stelen

Stelen kan een reden zijn voor ontslag op staande voet. Onder stelen valt niet alleen geld wegnemen uit de kassa of de fooienpot in eigen zak steken. Ook een fles drank mee naar huis nemen is stelen. Maar is een broodje kroket niet afrekenen of een zakje chips onbetaald oppeuzelen ook een reden voor ontslag op staande voet?

Dat ligt eraan. Zijn er huisregels of gedragsregels opgesteld? En heb je die duidelijk gecommuniceerd met je personeel? Zo ja, dan zal de rechter het ontslag op staande voet waarschijnlijk terecht vinden. Zijn die huisregels er niet en zie je een gratis consumptie regelmatig door de vingers, dan is dat ene broodje kroket geen reden voor ontslag op staande voet.

2. Te laat komen

Medewerkers die voortdurend te laat komen zijn een bron van ergernis. Een reden voor ontslag op staande voet? Ja, maar alleen onder voorwaarden. Twaalf keer in een half jaar flink te laat komen, en ook na diverse waarschuwingen de dertiende keer weer een uur te laat zijn, zal ook door een rechter worden gezien als een terechte reden voor ontslag op staande voet.

De rechter zal echter ook naar privéomstandigheden kijken en naar de duur van het dienstverband. Iemand die jarenlang naar volle tevredenheid werkt, maar nu opeens noodgedwongen mantelzorger is, heeft een beter verhaal dan de medewerker die de arbeidstijden in het arbeidscontract willens en wetens aan zijn laars lapt.

3. Dronken op het bedrijfsfeestje

Een werknemer die te diep in het glaasje kijkt tijdens het jubileumfeestje van je horecazaak kan voor gênante situaties zorgen. Toch is dit op zich geen reden voor ontslag op staande voet. Je had dit immers kunnen voorkomen door geen alcohol aan je medewerkers te schenken

Het wordt een andere zaak wanneer de medewerker in zijn dronken bui handtastelijk wordt of de boel gaat verbouwen. Dat kan dan een grond zijn voor ontslag op staande voet.

4. Onder invloed zijn van drugs

Tijdens popconcerten gaat er menig pilletje rond in het publiek. Bezoekt een van je medewerkers in zijn vrije tijd een concert in je zaak, is het wel of niet nemen van zo’n pilletje zijn eigen verantwoordelijkheid.

Is hij echter in werktijd onder invloed van drugs, dan kan dat een dringende reden voor ontslag op staande voet zijn. Ook hiervoor geldt dat het van belang is of er gedragsregels zijn gesteld binnen je horecazaak.

5. Ziekte en re-integratie

Een zieke werknemer die geen enkele moeite doet om terug aan de slag te gaan en alle afspraken met de re-integratiecoach aan zijn laars lapt – je zult er maar mee te maken krijgen. Toch is dit geen reden voor ontslag op staande voet.

Wel kunt u een loonsanctie opleggen en een schriftelijke waarschuwing geven. Als dat allemaal niet helpt, kan zo’n situatie aanleiding zijn om mediation te overwegen of om na te denken of beide partijen niet beter af zijn als elkaars wegen zich scheiden.

Overweeg de haalbaarheid van een vaststellingsovereenkomst om het dienstverband in onderling overleg te beëindigen. Let wel, de werknemer zal dan wel arbeidsgeschikt moeten zijn. Is de werknemer dat niet, dan is hij verwijtbaar werkloos met alle gevolgen van dien.

6. Opgepakt worden door de politie

Je werknemer verschijnt niet op zijn werk en bij navraag blijkt hij in een politiecel te zitten. Je goede naam is wellicht in gevaar. Reden voor ontslag op staande voet? Nee, verdacht worden van een strafbaar feit is op zich geen dringende reden. Mocht de werknemer veroordeeld worden en een gevangenisstraf krijgen, dan kun je de arbeidsovereenkomst laten ontbinden. Die heeft immers geen inhoud meer.

Ook hoeft er geen salaris te worden betaald aan een werknemer die in de cel zit.
Pleegt een medewerker onder werktijd een strafbaar feit – hij gebruikt bijvoorbeeld geweld tegen collega’s – dan kan dat wel een dringende reden voor ontslag op staande voet zijn.

Disclaimer
Deze publicatie is bedoeld ter informatie en is niet bedoeld als advies. Er kunnen geen rechten aan ontleend worden. Raadpleeg in voorkomende gevallen altijd een juridisch adviseur, gespecialiseerd in arbeidsrecht.
Deze publicatie is mede tot stand gekomen met medewerking van VRF Advocaten te Oisterwijk, www.vrfadvocaten.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *