Wat mogen horecaondernemers rekenen voor wegwerpbekers- en bakjes met plastic?

Sinds 1 juli mogen ondernemers geen gratis wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden. Zij moeten dit doorberekenen aan klanten, bovenop de prijs van hun eten of drinken. Ondernemers mogen het bedrag zelf vaststellen, maar vanuit de overheid zijn er richtlijnen vastgesteld. Hoeveel mag je ongeveer rekenen voor een beker, maaltijd (met eventueel meerdere bakjes) of portieverpakkingen?

Klanten die eten of drinken afhalen of laten bezorgen, moeten sinds 1 juli 2023 extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Het is niet meer toegestaan om deze gratis aan te bieden. Ook ben je als ondernemer verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Daarvoor zijn twee mogelijkheden: je kunt klanten zelf hun beker of bakje laten meenemen, of je biedt bekers en bakjes aan die ze weer kunnen terugbrengen. Iedere ondernemer die eten of drinken bezorgt of laat afhalen, heeft met deze nieuwe maatregel te maken.

Hoeveel geld mag je vragen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic?

Als ondernemer mag je zelf beslissen hoeveel geld je vraagt voor wegwerpbekers en -bakjes, maar dit is de richtlijn vanuit de overheid: 0,25 cent voor een beker, 0,50 cent voor een maaltijd (eventueel met meerdere bakjes) en 0,05 cent voor voorverpakte kleine porties en portieverpakkingen (bijvoorbeeld voor saus en beleg).

Verplicht herbruikbaar servies voor horeca

Vanaf 1 januari 2024 mag je als hoteleigenaar, caféhouder of restaurateur helemaal geen wegwerpbekers of -bakjes met plastic erin meer aanbieden. Tegen die tijd moet herbruikbaar advies de standaard zijn, ook in bedrijfskantines, scholen en sportclubs.