Register Sociale Hygiëne sinds 1 juli 2023 in handen van overheid: wat betekent dit voor jou?

Sinds 1 juli 2023 beheert de Landelijke commissie sociale hygiëne (Lcsh) het Register Sociale Hygiëne. Iedereen met een door de Lcsh erkend diploma of certificaat kan zich hier registreren. Horecaondernemers die vóór 1 juli 2023 in het oude register van de onafhankelijke SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) stonden, moeten hun registratie herbevestigen om te worden opgenomen in het nieuwe register.

In het SVH Register stonden voor 1 juli 2023 honderdduizenden mensen met een zogenaamd alcoholdiploma. Zonder kennis van sociale hygiëne krijg je namelijk geen alcoholvergunning. Gemeenten kunnen in het register controleren of bijvoorbeeld kroegeigenaren wel in het bezit zijn van zo’n diploma. Voorheen was in het inschrijven in het register gratis, maar mensen die zich vanaf 1 juli 2023 willen registreren moeten daar 92 euro voor betalen. Koninklijke Horeca Nederland en Horeca Stichting Nederland vrezen dat dit mensen tegenhoudt om hun alcoholdiploma te halen.

Register Sociale Hygiëne

Eigenaren en leidinggevenden van organisaties waar alcohol verkocht of geschonken wordt moeten een soort alcoholdiploma hebben. Officieel heet dit het diploma Sociale Hygiëne. Houders daarvan hebben kennis over en inzicht in de invloed van alcoholische dranken op het gedrag van mensen, de gevolgen van misbruik van alcohol en alcoholverslaving. Ook hebben ze kennis over de wet- en regelgeving rondom alcohol. Om in aanmerking te komen voor een alcoholvergunning is een diploma of certificaat noodzakelijk.

Sinds 1 juli 2023 beheert de Landelijke commissie sociale hygiëne het Register Sociale Hygiëne. Iedereen met een door Lcsh erkend diploma of certificaat kan zich hier tegen een betaling van 92 euro laten registreren. Wie voor 1 juli 2023 al geregistreerd stond kan zijn of haar registratie gelukkig gratis herbevestigen via deze link. Ruim 3.500 mensen deden dit al in het eerste weekend van het nieuwe register.

Benieuwd hoe het werkt? Je persoonsgegevens worden na inloggen met DigiD opgehaald uit de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP) en vergeleken met de gegevens uit het oude SVH-register. Komt deze info volledig overeen dan is er sprake van een automatische match en ben je direct opgenomen in het nieuwe register.