
Geboorteverlof en ouderschapsverlof: wat is het verschil en hoe lang hebben werknemers hier recht op?
Partners en vaders (en natuurlijk moeders) hebben recht op verlof na de geboorte van hun kind. Officieel heet deze vorm van verlof geboorteverlof, ofwel partnerverlof. Maar hoe lang hebben partners eigenlijk recht op geboorteverlof en aanvullend geboorteverlof? En hoeveel krijgen ze in die periode doorbetaald? Wij leggen het uit.

Zzp-constructie ligt (ook) in de horeca onder vuur
De nieuwe zzp-wetgeving gaat enorme gevolgen hebben voor de horeca, stellen verschillende experts. Jongeren die via een zzp-constructie werken, kunnen dat in de toekomst wellicht niet meer doen. Het uitgangspunt is namelijk dat ‘organisatorisch ingebed werk’ niet meer uitbesteed mag worden aan een zzp’er. Nu is er nog enige onduidelijkheid over dat ingebedde werk, maar duidelijk is wel dat dit gevolgen heeft voor een grote groep zelfstandigen. Eindelijk kunnen schijnconstructies in de horeca worden aangepakt.

Welke horecavergunningen en verzekeringen heb je nodig als nieuwe horecaondernemer?
Als nieuwe horecaondernemer moet je je niet alleen bezighouden met je menu, interieur of personeel, maar heb je ook een aantal speciale horecavergunningen nodig om open te mogen. Bijvoorbeeld om alcohol te kunnen schenken, voor het voeren van een terras of ‘gewoon’ omdat je een horecaonderneming bent.
Welke horecavergunningen hebben nieuwe horecaondernemers nodig? En welke verzekeringen moet je afsluiten? Lees er alles over in dit artikel.

Regeling voor ondernemers met hoog energieverbruik aangepast: dit betekent het voor jou
Het kabinet heeft deze week de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) aangepast. Deze TEK-regeling zorgt voor een houvast voor mkb-ondernemers met intensief energieverbruik. Het percentage energie-intensiviteit waaraan een ondernemer moet voldoen gaat met de nieuwe regeling omlaag en de verbruiksdrempel is geschrapt.
In dit artikel leggen we je uit wat de aangepaste TEK-regeling betekent voor horecaondernemers met een hoog energieverbruik.

Cao horeca 2022-2023: wanneer hebben werknemers recht op feestdagencompensatie?
Iedere sector heeft een eigen cao. Officiële feestdagen zijn in de ene cao wellicht vrije dagen, maar in een andere cao weer niet. Wat staat er in de horeca-cao eigenlijk over werken, toeslagen en doorbetalen op officiële feestdagen?
Er is geen wet die vastlegt dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijke recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag. In de cao’s staat of werknemers recht hebben op verlof op feestdagen.

Sociaal plan voor bezorgers Deliveroo: komt er nu echt een einde aan de zzp-constructie?
Maaltijdbezorgdienst Deliveroo heeft samen met vakbond FNV een sociaal plan opgesteld voor de maaltijdbezorgers die na november geen werk meer hebben bij het bedrijf. Volgens dat plan krijgen de ruim 9000 zelfstandige maaltijdbezorgers die door Deliveroo Riders worden genoemd, een compensatie voor het vertrek van het bedrijf uit Nederland eind november 2022. Heeft het sociaal plan invloed op de zzp-constructie die Deliveroo hanteert voor zijn bezorgers? En kan dit gevolgen hebben voor álle zzp’ers in de horeca?

Wat betekent het prijsplafond voor energieverbruik voor horecaondernemers?
Deze week heeft het kabinet de concrete plannen gepresenteerd voor het prijsplafond voor de energierekening. Dit prijsplafond is bedoeld voor alle kleinverbruikers, zoals huishoudens, zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een deel van het kleine mkb. Natuurlijk worden horecabedrijven ook hard geraakt door de sterk gestegen energiekosten. Speciaal voor energie-intensieve ondernemingen komt er een Tegemoetkoming Energiekosten-regeling.

Kabinet verhoogt wettelijk minimumloon: dit zijn de gevolgen voor jou en je werknemers
Een van de belangrijkste maatregelen die dit jaar op Prinsjesdag is gepresenteerd, is een extra stijging van het minimumloon in 2023. De laatste keer dat het kabinet een extra stijging van het minimumloon doorvoerde was in 1969. Goed nieuws voor jouw medewerkers dus. Want normaal gesproken gaat dit enkel tweemaal per jaar mee met de gemiddelde cao-lonen. Wat houdt de extra stijging in? En wat zijn de gevolgen voor werkgevers?

Miljoenennota: de belangrijkste maatregelen voor horecaondernemers op een rij
Ieder jaar op Prinsjesdag overhandigt de minister van Financiën de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Hierin staan elk jaar weer maatregelen die van invloed zijn op horecaondernemers. Dit zijn de maatregelen waar je in 2023 en 2024 – in goede of slechte zin - rekening mee kunt houden.

Terrasbelasting horeca: hoe werkt dat precies?
Horecazaken betalen jaarlijks zogenoemde precariobelasting voor het gebruik van openbare grond van de gemeente, zodat ze daar hun terrassen kunnen plaatsen. De horeca noemt deze belasting dan ook terrasbelasting. Maar wat is terrasbelasting eigenlijk? Hoe wordt dat bepaald? En is er dit jaar ook afwijkend beleid voor jouw horecazaak?

Wat is de invloed van de inflatie op de horecasector?
De prijzen zijn de afgelopen tijd flink gestegen door de inflatie. Hoewel de inflatie in de eurozone alweer over zijn piek heen is, hebben de gestegen prijzen een flinke impact op de samenleving. Zo ook de consument en de ondernemer. Wat voor invloed heeft de inflatie op jou als horecaondernemer?

Horeca verwacht extra grote personeelstekorten in de herfst: waarom is dat zo?
De horecasector kampt sinds corona met grote personeelstekorten. En zelfs daarvoor was er flink wat extra personeel nodig. Voor aankomende herfst worden nóg grotere tekorten verwacht. Waardoor komt dat? En wat kunnen we doen om onze medewerkers zo gemotiveerd mogelijk en ín de horeca te houden?